Overwegingen bij COM(2023)734 - Ondertekening van de wijziging van de Overeenkomst met Noorwegen betreffende administratieve samenwerking, bestrijding van fraude en invordering van schuldvorderingen op het gebied van de btw

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Het samenwerkingskader van de Overeenkomst tussen de Europese Unie en het Koninkrijk Noorwegen betreffende administratieve samenwerking, bestrijding van fraude en invordering van schuldvorderingen op het gebied van de btw0 (hierna “de overeenkomst” genoemd) heeft zeer positieve resultaten opgeleverd.

(2) Met de wijziging van Verordening (EU) nr. 904/2010 van de Raad bij Verordening (EU) 2018/15410 van de Raad zijn nieuwe samenwerkingsinstrumenten opgenomen in de EU-wetgeving.

(3) Op 26 april 2022 heeft de Raad de Commissie gemachtigd onderhandelingen te openen met het oog op een wijziging van de overeenkomst met Noorwegen betreffende administratieve samenwerking, bestrijding van fraude en invordering van schuldvorderingen op het gebied van de belasting over de toegevoegde waarde (btw).

(4) De tekst van de wijziging van de Overeenkomst tussen de Europese Unie en het Koninkrijk Noorwegen betreffende administratieve samenwerking, bestrijding van fraude en invordering van schuldvorderingen op het gebied van de btw (“de wijziging van de overeenkomst”), die het resultaat is van de onderhandelingen, sluit op passende wijze aan bij de door de Raad gegeven onderhandelingsrichtsnoeren.

(5) De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming is geraadpleegd overeenkomstig artikel 42, lid 1, van Verordening (EU) 2018/17250 van het Europees Parlement en de Raad.

(6) De wijziging van de overeenkomst moet worden ondertekend.