Overwegingen bij COM(2023)548 - Standpunt EU in de werkgroep douanevraagstukken in verband met het vervoer ten aanzien van het voorstel tot wijziging van het mandaat van de werkgroep

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1)Het mandaat van de werkgroep douanevraagstukken in verband met het vervoer is in oktober 2017 in werking getreden.

(2)Overeenkomstig haar reglement van orde kan de werkgroep bij consensus of bij stemming een besluit nemen over haar mandaat of de verdragen onder haar auspiciën.

(3)De werkgroep zal tijdens haar 164e zitting op 2023 oktober of een volgende zitting wijzigingen van haar mandaat aannemen.

(4)Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie in de groep moet worden ingenomen, aangezien het nieuwe mandaat van de werkgroep een beslissende invloed kan hebben op de inhoud van het Unierecht inzake douane, vervoer en het faciliteren van grensoverschrijdingen.

(5)De titel van de werkgroep moet worden gewijzigd om haar rol op mondiaal niveau te onderkennen en om niet-leden van de Verenigde Naties in de toekomst aan vergaderingen te kunnen laten deelnemen.

(6)Het is nuttig de taken, de rol en de betrekkingen van de werkgroep met intergouvernementele en niet-gouvernementele organisaties te verduidelijken.

(7)Het namens de Unie in de werkgroep in te nemen standpunt moet derhalve worden gebaseerd op de aan dit besluit gehechte ontwerpwijzigingen. Dit neemt niet weg dat niet-substantiële kleine wijzigingen aan de ontwerpwijzigingen mogelijk blijven, die zonder een nader besluit van de Raad door de vertegenwoordigers van de Unie in de werkgroep kunnen worden goedgekeurd.