Overwegingen bij COM(2023)515 - Wijziging van de Verordeningen (EU) nr. 1024/2012 en (EU) 2018/1724 wat betreft het gebruik van het Informatiesysteem interne markt en één digitale toegangspoort om aan bepaalde vereisten van Richtlijn (EU) …/… van het Europees Parlement en de Raad betreffende Europese grensoverschrijdende verenigingen [COM(2023) 516] te voldoen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) In Richtlijn (EU) .../... van het Europees Parlement en de Raad betreffende Europese grensoverschrijdende verenigingen4 [COM(2023) 516] zijn maatregelen vastgesteld om de voorwaarden voor het oprichten en exploiteren van Europese grensoverschrijdende verenigingen te coördineren, teneinde organisaties zonder winstoogmerk die actief zijn op de interne markt, te helpen hun recht op vrij verkeer, zoals gedefinieerd in Richtlijn (EU) .../..., uit te oefenen.

(2) Overeenkomstig artikel 30, lid 2, van Richtlijn (EU) .../... [COM(2023) 516] moet de administratieve samenwerking en de uitwisseling van informatie tussen de bevoegde autoriteiten van de lidstaten plaatsvinden via het Informatiesysteem interne markt (“IMI-systeem”) als opgericht bij Verordening (EU) nr. 1024/2012 van het Europees Parlement en de Raad5. Daarom moeten de nodige procedures voor administratieve samenwerking in het IMI-systeem worden vastgelegd.

(3) Overeenkomstig de artikelen 2 en 3 van Verordening (EU) 2018/1724 van het Europees Parlement en de Raad6, biedt de toegangspoort burgers van de Unie, natuurlijke personen met verblijfplaats in een lidstaat en rechtspersonen met statutaire zetel in een lidstaat toegang tot informatie, procedures of diensten voor ondersteuning of probleemoplossing. Het dispositief van en bijlage I bij Verordening (EU) 2018/1724 moeten worden gewijzigd, zodat niet wordt aangenomen dat het toepassingsgebied alleen van toepassing is op burgers en bedrijven, maar duidelijk is dat ook rechtspersonen die geen onderneming zijn, zoals Europese grensoverschrijdende verenigingen, eronder vallen.

(4) Verordening (EU) 2018/1724 van het Europees Parlement en de Raad7, waarbij één digitale toegangspoort is opgericht, bevat algemene regels inzake het online verstrekken van informatie, procedures en diensten voor ondersteuning met relevantie voor de werking van de interne markt. De procedures die onder deze verordening vallen, moeten voldoen aan de vereisten van Verordening (EU) 2018/1724 om ervoor te zorgen dat alle Europese grensoverschrijdende verenigingen de vruchten kunnen plukken van procedures die volledig online worden aangeboden en van de geautomatiseerde grensoverschrijdende uitwisseling van bewijs overeenkomstig het eenmaligheidsbeginsel. Deze procedures omvatten de aanvraag voor registratie van een Europese grensoverschrijdende vereniging en de procedure voor verplaatsing van de statutaire zetel ervan.

(5) De Verordeningen (EU) nr. 1024/2012 en (EU) 2018/1724 moeten daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.