Overwegingen bij COM(2023)381 - Beschikbaarstelling van middelen uit het Solidariteitsfonds van de EU voor bijstand aan Roemenië en Italië in verband met natuurrampen in 2022 en aan Turkije in verband met de aardbevingen in februari 2023

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Het Solidariteitsfonds van de Europese Unie (hierna “het fonds” genoemd) heeft tot doel de Unie in staat te stellen snel, efficiënt en soepel op noodsituaties te reageren in solidariteit met de bevolking van regio’s die getroffen zijn door grote of regionale natuurrampen of een grote volksgezondheidscrisis.

(2) Het fonds mag de in artikel 9 van Verordening (EU, Euratom) 2020/2093 van de Raad vastgestelde plafonds niet overschrijden7.

(3) Op 6 september 2022 heeft Roemenië een aanvraag tot beschikbaarstelling van middelen uit het fonds ingediend naar aanleiding van de droogte in de zomer van 2022.

(4) Op 8 december 2022 heeft Italië een aanvraag tot beschikbaarstelling van middelen uit het fonds ingediend naar aanleiding van de overstroming in de regio Marche in de zomer van 2022.

(5) Op 20 april 2023 heeft Turkije een aanvraag tot beschikbaarstelling van middelen uit het fonds ingediend naar aanleiding van de aardbevingen in februari 2023.

(6) De bovengenoemde aanvragen voldoen aan de voorwaarden voor het verlenen van een financiële bijdrage uit het fonds, zoals bepaald in artikel 4 van Verordening (EG) nr. 2012/2002.

(7) Er dienen derhalve middelen uit het fonds beschikbaar te worden gesteld om te voorzien in een financiële bijdrage aan Roemenië, Italië en Turkije.

(8) Teneinde zo snel mogelijk middelen uit het fonds ter beschikking te stellen, moet dit besluit van toepassing zijn vanaf de datum waarop het wordt vastgesteld.