Overwegingen bij COM(2023)434 - Ondertekening van de Interimovereenkomst inzake Handel tussen de EU en Chili

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Op 13 november 2017 heeft de Raad de Europese Commissie en de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid gemachtigd onderhandelingen te openen over een geactualiseerde overeenkomst met Chili ter vervanging van de associatieovereenkomst.

(2) Op 9 december 2022 zijn de onderhandelingen tussen de Europese Unie en Chili met succes afgerond.

(3) De modernisering van de bestaande associatieovereenkomst tussen de EU en Chili voorziet in twee parallelle rechtsinstrumenten:

- de Geavanceerde Kaderovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Chili, anderzijds, die a) de pijler politiek en samenwerking en b) de pijler handel en investeringen (met inbegrip van bepalingen inzake investeringsbescherming) omvat;

- en de Interimovereenkomst inzake Handel tussen de Europese Unie en de Republiek Chili (“de overeenkomst”), die betrekking heeft op de liberalisering van handel en investeringen, die na de inwerkingtreding van de geavanceerde kaderovereenkomst niet langer van kracht zal zijn en door die overeenkomst zal worden vervangen.

(4) Een gezamenlijke verklaring van de Europese Unie en de Republiek Chili over de bepalingen inzake handel en duurzame ontwikkeling die zijn opgenomen in de Interimovereenkomst inzake Handel tussen de Europese Unie en de Republiek Chili (“de gezamenlijke verklaring”) is aan de overeenkomst gehecht.

(5) De overeenkomst moet namens de Unie worden ondertekend, onder voorbehoud van de latere sluiting ervan. De aan de overeenkomst gehechte gezamenlijke verklaring moet namens de Unie worden goedgekeurd.