Overwegingen bij COM(2023)254 - Standpunt EU in de Associatieraad EU-Midden-Amerika ten aanzien van de wijzigingen in aanhangsel 2 en aanhangsel 2A van bijlage II bij de associatieovereenkomst met Midden-Amerika

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1)De overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Midden-Amerika, anderzijds, (“de overeenkomst”) is door de Unie overeenkomstig Besluit 2012/734/EU van de Raad 3 gesloten. Krachtens artikel 353, lid 4, van de overeenkomst is deel IV voorlopig van toepassing sinds 1 augustus 2013 tussen de Unie en Nicaragua, Honduras en Panama, sinds 1 oktober 2013 tussen de Unie en El Salvador en Costa Rica, en sinds 1 december 2013 tussen de Unie en Guatemala.

(2)Ingevolge artikel 345, lid 2, punt a), iv), van de overeenkomst en artikel 36 van bijlage II bij de overeenkomst betreffende de definitie van het begrip “producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking kan de bij artikel 4 van de overeenkomst opgerichte Associatieraad besluiten de bepalingen in de aanhangsels van bijlage II aan te passen.

(3)De Associatieraad moet een besluit vaststellen tot wijziging van aanhangsel 2 (lijst van oorsprongverlenende be- of verwerkingen van niet-oorsprongsmaterialen) en aanhangsel 2A (addendum bij de lijst van oorsprongverlenende be- of verwerkingen van niet-oorsprongsmaterialen) van bijlage II, die op het geharmoniseerd systeem (GS) 2017 is gebaseerd, om de productspecifieke oorsprongsregels in overeenstemming te brengen met het geactualiseerde geharmoniseerde systeem dat vanaf 2022 van toepassing is. Deze aanpassing omvat de wijzigingen die bij het GS 2022 zijn aangebracht in de productspecifieke oorsprongsregels van aanhangsel 2 en in aantekening 4, punt 1, c), en d), betreffende de producten van de hoofdstukken 61 en 62 van aanhangsel 2A. Omwille van de duidelijkheid en gezien het aantal wijzigingen dat moet worden aangebracht in aanhangsel 2, moet dat aanhangsel in zijn geheel worden vervangen. In aanhangsel 2A van bijlage II moet alleen aantekening 4 worden vervangen.

(4)Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de Associatieraad, aangezien het besluit rechtsgevolgen in de Unie zal hebben.