Overwegingen bij COM(2023)120 - Standpunt EU in de gemengde raadgevende werkgroep die is ingesteld bij het uittredingsakkoord van het VK over de wijziging van haar reglement van orde

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Het Akkoord over de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (“het terugtrekkingsakkoord”) is gesloten bij Besluit (EU) 2020/135 van de Raad van 30 januari 2020 1 . Het Protocol inzake Ierland/Noord-Ierland (“het protocol”) maakt integrerend deel uit van het terugtrekkingsakkoord op grond van artikel 182 ervan.

(2) De gemengde raadgevende werkgroep (“de werkgroep”) is ingesteld bij artikel 15, lid 1, van het protocol en dient als forum voor de uitwisseling van informatie en onderlinge raadpleging over de uitvoering van dat protocol.

(3) Op grond van artikel 15, lid 2, van het protocol is de werkgroep samengesteld uit vertegenwoordigers van de Unie en het Verenigd Koninkrijk en moet zij haar taken uitvoeren onder toezicht van het bij artikel 165, lid 1, punt c), van het terugtrekkingsakkoord ingestelde Gespecialiseerd Comité voor vraagstukken betreffende de uitvoering van het protocol, waaraan zij verslag moet uitbrengen.

(4) Op grond van artikel 15, lid 6, van het protocol moet de werkgroep met wederzijdse instemming haar eigen reglement van orde vaststellen. De werkgroep heeft haar reglement van orde vastgesteld tijdens haar eerste vergadering op 29 januari 2021 (“het reglement van orde”).

(5) Het reglement van orde moet worden gewijzigd om de ondersteuning van de werkgroep door gestructureerde subgroepen mogelijk te maken zodat de werkgroep haar in artikel 15 van het protocol omschreven taken beter kan uitvoeren.

(6) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de werkgroep.

(7) Met het oog op een snelle toepassing van de in dit besluit vervatte maatregelen moet dit besluit in werking treden op de datum van de vaststelling ervan,