Overwegingen bij COM(2023)46 - Standpunt in het gemengd comité EU-Oekraïne inzake goederenvervoer over de weg, met betrekking tot het reglement van orde van dat comité en de voortzetting van de overeenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Overeenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne inzake goederenvervoer over de weg 3 (“de overeenkomst”) is door de Unie ondertekend en wordt sinds 29 juni 2022 voorlopig toegepast.

(2) Bij artikel 7, lid 1, van de overeenkomst is een gemengd comité opgericht dat de toepassing en uitvoering van deze overeenkomst volgt en er toezicht op houdt en dat de werking van de overeenkomst regelmatig toetst in het licht van haar doelstellingen.

(3) Het gemengd comité stelt zijn reglement van orde vast.

(4) Zoals bepaald in artikel 6, lid 1, van de overeenkomst, is de overeenkomst van toepassing tot en met 30 juni 2023. Het gemengd comité wordt echter uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de overeenkomst bijeengeroepen om te beoordelen of de overeenkomst moet worden voortgezet.

(5) Om zowel de Europese Unie als Oekraïne in staat te stellen te blijven profiteren van de positieve effecten van de overeenkomst op het vergemakkelijken van het goederenvervoer over de weg tussen en door Oekraïne en de Europese Unie en op het waarborgen van goed functionerende solidariteitscorridors in de context van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne, moet deze overeenkomst worden verlengd tot en met 31 december 2025.

(6) Om de correcte uitvoering van de overeenkomst te waarborgen, moet het reglement van orde van het gemengd comité worden vastgesteld.

(7) Daarom moet het gemengd comité bij besluit zijn reglement van orde vaststellen en een besluit nemen over de noodzaak om de overeenkomst voort te zetten, met inbegrip van de duur van die verlenging.

(8) Aangezien de besluiten van het gemengd comité bindend zijn voor de Unie, is het passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie in het gemengd comité moet worden ingenomen met betrekking tot de vaststelling van dit reglement van orde en de voortzetting van de overeenkomst.