Overwegingen bij COM(2023)42 - Standpunt EU aangaande de procedure mbt geïnformeerde toestemming voor bepaalde gevaarlijke chemische stoffen en pesticiden in internationale handel (wijziging bijlage III)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Het Verdrag van Rotterdam inzake de procedure met betrekking tot voorafgaande geïnformeerde toestemming ten aanzien van bepaalde gevaarlijke chemische stoffen en pesticiden in de internationale handel (“het Verdrag”) is namens de Unie bij Besluit 2006/730/EG van de Raad 3 gesloten en op 24 februari 2004 in werking getreden.

(2) Krachtens artikel 7 van het Verdrag kan de Conferentie van de Partijen besluiten tot opneming van chemische stoffen in bijlage III vaststellen.

(3) Tijdens haar elfde vergadering zal de Conferentie van de Partijen naar verwachting besluiten om verdere chemische stoffen in bijlage III bij het Verdrag op te nemen.

(4) Om gedeelde verantwoordelijkheid en gezamenlijke inspanningen te bevorderen onder de partijen die bij de internationale handel in bepaalde gevaarlijke chemische stoffen betrokken zijn, teneinde de gezondheid van de mens en het milieu te beschermen tegen eventuele schade en bij te dragen tot een milieuverantwoord gebruik van die stoffen, moeten verdere chemische stoffen worden opgenomen die aan alle relevante criteria van bijlage III bij het Verdrag bleken te voldoen.

(5) Daarnaast zal de Conferentie van de Partijen een door Zwitserland, Australië en Mali ingediend voorstel tot wijziging van het Verdrag in overweging nemen. Dat voorstel heeft tot doel een oplossing te bieden voor de moeilijkheid om nieuwe chemische stoffen in bijlage III bij het Verdrag op te nemen als gevolg van de noodzaak om overeenkomstig artikel 22, lid 5 van het Verdrag een consensus te bereiken over een besluit tot wijziging van bijlage III.

(6) Het is wenselijk het standpunt vast te stellen dat namens de Unie moet worden ingenomen tijdens de Conferentie van de Partijen, omdat de besluiten voor de Unie bindend zullen zijn of een beslissende invloed kunnen hebben op de inhoud van wetgeving van de Unie, namelijk op Verordening (EU) nr. 649/2012 van het Europees Parlement en de Raad 4 .