Overwegingen bij COM(2023)53 - Wijziging van Besluit (EU) 2022/563 wat het bedrag van de macrofinanciële bijstand aan Moldavië betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Op 6 april 2022 hebben het Europees Parlement en de Raad Besluit (EU) 2022/563 1 tot toekenning van nieuwe macrofinanciële bijstand (“MFB”) aan Moldavië vastgesteld voor een bedrag van 150 miljoen EUR, in de vorm van leningen op middellange termijn en via een subsidiecomponent. De MFB is op 18 juli in werking getreden voor een periode van tweeënhalf jaar. Na de succesvolle uitvoering van alle beleidsmaatregelen die in het memorandum van overeenstemming met de Unie zijn overeengekomen, is op 1 augustus 2022 de eerste tranche van 50 miljoen EUR uitbetaald.

(2) De MFB is parallel met een nieuw IMF-programma voor Moldavië van 20 december 2021 goedgekeurd (Extended Credit Facility/Extended Fund Facility ter waarde van 564 miljoen USD). Als gevolg van de toenemende financieringsbehoeften die in grote mate toe te schrijven zijn aan de weerslag van de oorlog in Oekraïne op de Moldavische economie, heeft het IMF op 11 mei 2022 besloten de overeenkomst met 267 miljoen USD te verhogen. Op 9 januari 2023 heeft het IMF gemeld dat Moldavië de tweede evaluatie van het programma met succes heeft afgerond, waardoor in het kader van de overeenkomst nog eens 27 miljoen USD onmiddellijk kon worden uitbetaald.

(3) Het indicatieve EU-budget voor Moldavië in het kader van het Europees nabuurschapsinstrument bedroeg 518,15 miljoen EUR voor de periode 2014–2020, inclusief begrotingssteun en technische bijstand. In de integrale steunkaders voor de periodes 2014-2017 en 2017-2020 is de prioritaire sector voor samenwerking met Moldavië vastgesteld die voor de vorige begrotingsperiode door het Europees nabuurschapsinstrument werd gefinancierd. De prioriteiten voor 2021-2027 worden uiteengezet in het nieuwe indicatieve meerjarenprogramma, dat in nauw overleg met alle belanghebbenden is opgesteld.

(4) Aangezien er voor 2023 nog steeds sprake is van een aanzienlijk resterend extern financieringstekort op de betalingsbalans van Moldavië, dat de door het IMF en andere multilaterale instellingen verstrekte middelen overschrijdt, moet de aan Moldavië verleende macrofinanciële bijstand van de Unie overeenkomstig Besluit (EU) 2022/563 worden verhoogd. Deze verhoging wordt in de huidige uitzonderlijke omstandigheden beschouwd als een passend antwoord op het verzoek van Moldavië om steun voor economische stabilisatie, in samenhang met het IMF-programma. De macrofinanciële bijstand van de EU zou de economische stabilisatie en de structurele hervormingsagenda van Moldavië ondersteunen en een aanvulling vormen op de middelen die in het kader van de financiële regeling van het IMF beschikbaar worden gesteld. Derhalve moet Besluit (EU) 2022/563 dienovereenkomstig worden gewijzigd.

(5) De vaststelling van het bedrag van de bijkomende macrofinanciële bijstand van de Unie is gebaseerd op een geactualiseerde kwantitatieve beoordeling van de resterende externe financieringsbehoeften van Moldavië, en bij de vaststelling ervan is rekening gehouden met het vermogen van het land om zichzelf te financieren met eigen middelen, met name met de internationale reserves waarover het beschikt. Bij de vaststelling van het bedrag van de bijstand wordt rekening gehouden met verwachte financiële bijdragen van multilaterale donoren, waaronder het IMF en de Wereldbank, en met de noodzaak te zorgen voor een billijke lastendeling tussen de Unie en andere donoren, alsook met de reeds bestaande inzet van de andere externe financieringsinstrumenten van de Unie in Moldavië en met de meerwaarde die over het geheel genomen door de betrokkenheid van de Unie wordt geboden.

(6) De verhoging van de macrofinanciële bijstand van de Unie moet worden onderworpen aan voorwaarden inzake economische beleid, die moeten worden toegevoegd aan het bestaande memorandum van overeenstemming, dat bijgevolg dienovereenkomstig zal moeten worden gewijzigd. Voorts zullen de gedetailleerde financiële voorwaarden van de macrofinanciële bijstand van de Unie moeten worden vastgelegd in een addendum bij de leningovereenkomst en subsidieovereenkomst die op 22 juni 2022 door de Commissie en Moldavië is ondertekend.