Overwegingen bij COM(2022)186 - Standpunt EU in de Raad van de Werelddouaneorganisatie ten aanzien van wijziging van het huishoudelijk reglement van het Comité voor het geharmoniseerde systeem (GS-comité)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Het Internationaal Verdrag betreffende het geharmoniseerde systeem inzake de omschrijving en de codering van goederen (“het verdrag”), dat door de Unie is gesloten bij Besluit 87/369 van de Raad1, is op 1 januari 1988 in werking getreden.

(2) Overeenkomstig artikel 6, lid 6, van het verdrag stelt het Comité voor het geharmoniseerde systeem (GS-comité) zijn huishoudelijk reglement op, waarover wordt beslist met een meerderheid van twee derde van de aan zijn leden toegekende stemmen. Dit reglement is onderworpen aan de goedkeuring van de Raad.

(3) De WDO-Raad zal naar verwachting tijdens zijn zittingen van juni een ontwerpwijziging van het huishoudelijk reglement van het GS-comité goedkeuren. Deze wijziging zal worden goedgekeurd op basis van een voorstel dat het GS-comité heeft opgesteld en gefinaliseerd op zijn 64e (18-27 september 2019) en 68e (6-28 september 2021) zitting. Zij zal na goedkeuring in werking treden.

(4) Het is van het grootste belang dat het GS-comité zijn besluiten op transparante en efficiënte wijze neemt en dat dergelijke besluiten zoveel mogelijk steun van de leden van dit comité krijgen.

(5) Aangezien die ontwerpwijziging van het huishoudelijk reglement van het GS-comité moet worden goedgekeurd door de WDO-Raad, is het passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen, aangezien het gewijzigde huishoudelijke reglement, na goedkeuring, bindend is voor de Unie en invloed kan hebben op de inhoud van het recht van de Unie, te weten bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad2.

(6) Daarom is het passend dat het standpunt van de Unie erin bestaat de ontwerpwijziging van het huishoudelijk reglement van het GS-comité en eventuele kleine redactionele of taalkundige aanpassingen die nodig worden geacht, te steunen.