Overwegingen bij COM(2022)183 - Wijzigen verordening 2021/2278 houdende schorsing in 952/2013 bepaalde rechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor bepaalde landbouw- en industrieproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Om een toereikende en ononderbroken aanvoer te waarborgen van bepaalde landbouw- en industrieproducten die in de Unie niet worden vervaardigd, en zo verstoringen van de markt voor die producten te voorkomen, zijn de in artikel 56, lid 2, punt c), van Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en van de Raad0 bedoelde rechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor die producten geschorst bij Verordening (EU) 2021/2278 van de Raad0 (“GDT-rechten”). Bijgevolg kunnen de in de bijlage bij Verordening (EU) 2021/2278 vermelde producten tegen een verlaagd recht of een nulrecht in de Unie worden ingevoerd.

(2) De productie in de Unie van bepaalde producten die niet in de bijlage bij Verordening (EU) 2021/2278 zijn opgenomen, is ontoereikend om in de specifieke behoeften van de verwerkende industrieën in de Unie te voorzien. Aangezien het in het belang van de Unie is om een toereikende aanvoer van bepaalde producten te waarborgen en gelet op het feit dat binnen de Unie niet in voldoende hoeveelheden identieke, gelijkwaardige of vervangende producten worden vervaardigd, is het noodzakelijk een volledige schorsing van de GDT-rechten op die producten toe te staan.

(3) Ter bevordering van een geïntegreerde productie van batterijen in de Unie en in overeenstemming met de mededeling van de Commissie van 17 mei 2018 “Europa in beweging — Duurzame mobiliteit voor Europa: veilig, geconnecteerd en schoon”0 moet een gedeeltelijke schorsing van GDT-rechten worden toegestaan voor bepaalde aan de productie van batterijen gerelateerde producten die momenteel niet in de bijlage bij Verordening (EU) 2021/2278 zijn vermeld.

(4) De datum voor de verplichte evaluatie van deze schorsingen met betrekking tot aan de productie van batterijen gerelateerde producten moet worden vastgelegd op 31 december 2022, zodat bij die evaluatie rekening wordt gehouden met de ontwikkeling op korte termijn van de batterijsector in de Unie.

(5) Voor bepaalde in de bijlage bij Verordening (EU) 2021/2278 vermelde schorsingen van GDT-rechten moeten de productomschrijving en de indeling worden gewijzigd om rekening te houden met de technische ontwikkeling van producten en de economische ontwikkelingen op de markt.

(6) Het is niet langer in het belang van de Unie om de schorsingen van de GDT-rechten voor bepaalde producten die in de bijlage bij Verordening (EU) 2021/2278 zijn vermeld, te handhaven. De schorsingen voor deze producten moeten bijgevolg worden geschrapt.

(7) Verordening (EU) 2021/2278 moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.

(8) Om te vermijden dat de toepassing van de regeling van autonome schorsingen wordt onderbroken en om te voldoen aan de richtsnoeren die zijn vastgesteld in de mededeling van de Commissie van 13 december 2011 inzake autonome tariefschorsingen en ‐contingenten0, moeten de wijzigingen met betrekking tot de tariefschorsingen voor de betrokken producten waarin deze verordening voorziet, toepassing vinden vanaf 1 juli 2022. Deze verordening moet derhalve met spoed in werking treden.