Overwegingen bij COM(2022)158 - Standpunt EU t.a.v. het VK m.b.t. de vaststelling van de datum met ingang waarvan de bedoelde persoonsgegevens door de lidstaten aan het VK mogen worden verstrekt

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, enerzijds, en het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland (hierna “het Verenigd Koninkrijk”), anderzijds7, hierna “de handels- en samenwerkingsovereenkomst”, voorziet in wederzijdse samenwerking tussen de bevoegde rechtshandhavingsautoriteiten van de lidstaten, enerzijds, en het Verenigd Koninkrijk, anderzijds, inzake de geautomatiseerde vergelijking van DNA-profielen, dactyloscopische gegevens en gegevens uit kentekenregisters. Als voorwaarde voor een dergelijke samenwerking moet het Verenigd Koninkrijk eerst de nodige uitvoeringsmaatregelen nemen en door de Unie worden geëvalueerd.

(2) Op basis van een algemeen evaluatieverslag waarin de resultaten van een desbetreffende vragenlijst, een evaluatiebezoek en, indien van toepassing, een proefrun worden gepresenteerd, moet de Unie de datum of data vaststellen met ingang waarvan de lidstaten dergelijke gegevens krachtens de handels- en samenwerkingsovereenkomst aan het Verenigd Koninkrijk mogen verstrekken.

(3) Bij brief van 23 juli 2021 heeft het Verenigd Koninkrijk de Commissie via het Gespecialiseerd Comité voor samenwerking inzake rechtshandhaving en justitie meegedeeld dat het de verplichtingen uit hoofde van deel drie, titel II, van de handels- en samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot DNA-profielen en dactyloscopische gegevens is nagekomen. Het Verenigd Koninkrijk heeft ook kennisgeving gedaan van verklaringen en aanwijzingen overeenkomstig artikel 22 van hoofdstuk 0 van bijlage 39 bij de handels- en samenwerkingsovereenkomst en verklaard bereid te zijn te worden geëvalueerd wat betreft de gegevensuitwisseling tussen het Verenigd Koninkrijk en de lidstaten op het gebied van DNA-profielen en dactyloscopische gegevens.

(4) De Commissie heeft het Verenigd Koninkrijk op 14 oktober 2021 vragenlijsten toegezonden met betrekking tot de automatische uitwisseling van DNA-profielen en dactyloscopische gegevens. Het Verenigd Koninkrijk heeft de Commissie op 8 november 2021 zijn antwoorden op deze vragenlijsten verstrekt. Deze antwoorden zijn aan het evaluatieteam verstrekt en op 11 november 2021 voorgelegd aan de Groep informatie-uitwisseling JBZ van de Raad en de Groep Verenigd Koninkrijk van de Raad.

(5) Overeenkomstig hoofdstuk 4 van de handels- en samenwerkingsovereenkomst en bijlage 39 daarbij heeft de Raad op 9 november 2021 besloten dat voor DNA-profielen en dactyloscopische gegevens geen proefrun vereist was.

(6) Op 24 en 25 november 2021 heeft het Verenigd Koninkrijk een evaluatie ondergaan met betrekking tot het bevragen en vergelijken van DNA-profielen en dactyloscopische gegevens. In het evaluatieverslag over DNA-profielen werd geconcludeerd dat, op basis van de resultaten van de ex-ante-evaluatie, de uitvoering van de geautomatiseerde vergelijking van DNA-profielen en de daarmee verband houdende informatiestroom in het Verenigd Koninkrijk als succesvol kunnen worden beschouwd, zowel op juridisch als op technisch niveau. In het evaluatieverslag over dactyloscopische gegevens werd geconcludeerd dat, op basis van de resultaten van de ex-ante-evaluatie, de uitvoering van de geautomatiseerde toepassing voor dactyloscopische gegevens en de daarmee verband houdende geautomatiseerde informatiestroom voor dactyloscopische gegevens in het Verenigd Koninkrijk als succesvol kunnen worden beschouwd, zowel op juridisch als op technisch niveau.

(7) Overeenkomstig artikel 5 van hoofdstuk 4 van bijlage 39 bij de handels- en samenwerkingsovereenkomst zijn de evaluatieverslagen, waarin de resultaten van de vragenlijsten en het evaluatiebezoek zijn gepresenteerd, op 17 maart 2022 aan de Raad voorgelegd.

(8) Aangezien het Verenigd Koninkrijk voldoet aan de voorwaarden van artikel 539 van de handels- en samenwerkingsovereenkomst en bijlage 39 daarbij , moet de Unie overeenkomstig artikel 540, lid 2, van de handels- en samenwerkingsovereenkomst de datum of data vaststellen met ingang waarvan de lidstaten persoonsgegevens met betrekking tot DNA-profielen en dactyloscopische gegevens als bedoeld in de artikelen 530, 531, 534 en 536 van de handels- en samenwerkingsovereenkomst aan het Verenigd Koninkrijk mogen verstrekken. De Unie moet het Verenigd Koninkrijk in het Gespecialiseerd Comité voor samenwerking inzake rechtshandhaving en justitie in kennis stellen van dit standpunt.

(9) De handels- en samenwerkingsovereenkomst is verbindend voor alle lidstaten op grond van Besluit (EU) 2021/689 van de Raad, dat artikel 217 VWEU als materiële rechtsgrondslag heeft.

(10) Denemarken en Ierland zijn krachtens Besluit (EU) 2021/689 van de Raad gebonden door artikel 540 van de handels- en samenwerkingsovereenkomst en nemen derhalve deel aan de vaststelling en toepassing van dit besluit ter uitvoering van de handels- en samenwerkingsovereenkomst.