Overwegingen bij COM(2022)70 - EU-standpunt in Gemengde Commissie EU-CTC m.b.t. wijzigingen van de overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer (hierna “de overeenkomst” genoemd) is door de Unie gesloten bij Besluit van de Raad van 15 juni 1987 betreffende de sluiting van de Overeenkomst tussen de Europese Economische Gemeenschap, de Republiek Oostenrijk, de Republiek Finland, de Republiek IJsland, het Koninkrijk Noorwegen, het Koninkrijk Zweden en de Zwitserse Bondsstaat betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer13 en in werking getreden op 1 januari 1988.

(2) Ingevolge artikel 15, lid 3, punt a), van de overeenkomst kan de Gemengde Commissie bij besluit wijzigingen in de aanhangsels van de overeenkomst vaststellen.

(3) De Gemengde Commissie zal begin 2022 een besluit nemen betreffende de wijziging van de aanhangsels I, III bis en IV van de overeenkomst.

(4) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie in de Gemengde Commissie moet worden ingenomen, aangezien het besluit voor de Unie bindend zal zijn.

(5) Bijlage B bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/2446 van de Commissie14 en Uitvoeringsverordening (EU) 2015/2447 van de Commissie15 zijn respectievelijk in december 202016 en februari 202117 gewijzigd. In deze bijlagen worden de gemeenschappelijke gegevensvereisten, formaten en codes voor de aangifte voor douanevervoer vastgesteld om de gemeenschappelijke gegevenselementen voor de opslag van informatie en voor de uitwisseling ervan tussen douaneautoriteiten onderling en tussen douaneautoriteiten en marktdeelnemers beter te harmoniseren. De wijzigingen waren noodzakelijk om de interoperabiliteit te waarborgen tussen de elektronische douanesystemen die voor de verschillende soorten aangiften en kennisgevingen worden gebruikt. Aanhangsel III bis bij de overeenkomst, dat identiek is aan bijlage B bij de gedelegeerde handeling en bijlage B bij de uitvoeringshandeling, moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.

(6) De wijzigingen van aanhangsel III bis bij de overeenkomst hebben geleid tot de hernummering van leden en delen. Daarom moeten verwijzingen naar aanhangsel III bis in aanhangsel I worden afgestemd op de nieuwe nummering.

(7) In aanhangsel IV van de overeenkomst zijn de bepalingen inzake wederzijdse bijstand voor de invordering van schuldvorderingen vastgesteld. Deze regels zijn belangrijk omdat zij de financiële belangen van de landen die deelnemen aan het gemeenschappelijk douanevervoer, van de EU-lidstaten en van de Europese Unie beschermen. Deze bepalingen moeten worden herzien om ze in overeenstemming te brengen met de respectieve gemoderniseerde Unieregels.