Overwegingen bij COM(2022)41 - EU positie over de toevoeging aan de lijst met stoffen in Tabel 1 van de VN Conventie tegen Illegale Handel in Verdovende Middelen en Psychotrope Stoffen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Het Verdrag van de Verenigde Naties tegen de sluikhandel in verdovende middelen en psychotrope stoffen van 1988 ("het verdrag") is door de Unie gesloten bij Besluit 90/611/EEG van de Raad en is op 11 november 1990 in werking getreden.

(2) Overeenkomstig artikel 12, leden 2 tot en met 7, van het verdrag kunnen stoffen worden toegevoegd aan de tabellen bij het verdrag, die een lijst van drugsprecursoren bevatten.

(3) De Commissie Verdovende Middelen zal op haar vijfenzestigste zitting van 14 tot en met 18 maart 2022 in Wenen een besluit aannemen betreffende de toevoeging van drie nieuwe stoffen aan tabel I bij dat verdrag.

(4) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de Commissie Verdovende Middelen, aangezien het besluit van die commissie voor de Unie bindend zal zijn en beslissende invloed kan hebben op de inhoud van het recht van de Unie, te weten Verordening (EG) nr. 111/2005 van de Raad van 22 december 2004 houdende voorschriften voor het toezicht op de handel tussen de Unie en derde landen in drugsprecursoren7 en Verordening (EG) nr. 273/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 11 februari 2004 inzake drugsprecursoren8.

(5) Volgens de beoordeling van het Internationaal Comité van toezicht op verdovende middelen worden drie stoffen, te weten 4-AP, boc-4-AP en norfentanyl, vaak gebruikt bij de illegale vervaardiging van fentanyl en fentanylanalogen, en zijn zij zeer geschikt voor de illegale vervaardiging van fentanyl en een aantal fentanylanalogen, die zeer krachtige synthetische opioïden zijn. Er is bewijs voorhanden dat de hoeveelheid en de omvang van de illegale vervaardiging van fentanyl en fentanylanalogen zodanige problemen voor de volksgezondheid of de maatschappij scheppen dat het gerechtvaardigd is om deze stoffen onder internationaal toezicht te plaatsen.

(6) Dienovereenkomstig heeft het Internationaal Comité van toezicht op verdovende middelen op 2 februari 2022 de Commissie Verdovende Middelen aanbevolen om 4-AP, boc-4-AP en norfentanyl toe te voegen aan tabel I bij het verdrag.

(7) Illegaal vervaardigd fentanyl en illegaal vervaardigde fentanylanalogen hebben in bepaalde lidstaten ernstige maatschappelijke en volksgezondheidsproblemen veroorzaakt.

(8) Het besluit betreffende de toevoeging van stoffen aan tabel I bij het verdrag valt onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie. De Unie heeft de status van waarnemer in de Commissie Verdovende Middelen, waarvan momenteel 12 EU-lidstaten stemgerechtigd lid zijn.

(9) Het standpunt van de Unie wordt tot uitdrukking gebracht door de lidstaten van de Unie die lid zijn van de Commissie Verdovende Middelen en daarin gezamenlijk optreden in het belang van de Unie.

(10) De EU-lidstaten dienen in de Commissie Verdovende Middelen het standpunt in te nemen dat 4-AP, boc-4-AP en norfentanyl in tabel I bij het verdrag moeten worden opgenomen.