Overwegingen bij COM(2021)707 - Opening en het beheer van autonome tariefcontingenten van de Unie voor bepaalde landbouw- en industrieproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Bepaalde landbouw- en industrieproducten worden in de Unie in ontoereikende mate vervaardigd om aan de specifieke behoeften van de industriële afnemers in de Unie te voldoen. Dit betekent dat het aanbod van deze producten in de Unie afhankelijk is van invoer uit derde landen. Er moet onmiddellijk op de meest gunstige voorwaarden in de meest dringende behoeften van de Unie worden voorzien. Daarom moeten tariefcontingenten van de Unie worden geopend in het kader waarvan voldoende van deze producten tegen preferentiële rechten kunnen worden ingevoerd, zonder dat de desbetreffende markten worden verstoord dan wel het opstarten of ontwikkelen van productie in de Unie wordt belemmerd.

(2) Alle importeurs in de Unie moeten te allen tijde en in gelijke mate toegang hebben tot de tariefcontingenten van de Unie en de voor deze contingenten vastgestelde rechten moeten zonder onderbreking van toepassing zijn op de gehele invoer van de betrokken producten in alle lidstaten totdat de contingenten zijn uitgeput.

(3) Bij Verordening (EU) 2015/2447 4 van de Commissie is een regeling voor het beheer van tariefcontingenten vastgesteld die een gelijke en ononderbroken toegang tot de contingenten, een ononderbroken toepassing van de rechten en een toewijzing in chronologische volgorde van de aanvaarding van de aangiften voor het vrije verkeer waarborgt. De bij deze verordening geopende tariefcontingenten moeten derhalve door de Commissie en de lidstaten overeenkomstig die regeling worden beheerd.

(4) De omvang van een contingent wordt meestal uitgedrukt in een gewichtseenheid. Voor bepaalde producten waarvoor een autonoom tariefcontingent wordt geopend, wordt daarentegen een andere meeteenheid gebruikt. Wanneer voor die producten geen bijzondere maatstaf is vermeld in de gecombineerde nomenclatuur die is vastgesteld in bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 5 van de Raad, kan er onzekerheid bestaan over de gebruikte meeteenheid. Omwille van de duidelijkheid en in het belang van een beter contingentbeheer moet daarom worden bepaald dat deze autonome tariefcontingenten slechts kunnen worden benut wanneer de precieze hoeveelheid van de ingevoerde producten wordt vermeld in de aangifte voor het vrije verkeer, uitgedrukt in de voor het contingent geldende meeteenheid zoals vermeld voor die producten in de bijlage bij deze verordening.

(5) Er moet worden verduidelijkt dat mengsels, bereidingen of samenstellingen van producten waarvoor autonome tariefcontingenten gelden, zijn uitgesloten van het toepassingsgebied van deze verordening omdat de autonome tariefcontingenten alleen gelden voor de producten zoals die in de bijlage zijn beschreven.

(6) Verordening (EU) nr. 1388/2013 6 van de Raad is veelvuldig gewijzigd. Aangezien de codes van de gecombineerde nomenclatuur zijn bijgewerkt 7 om te voldoen aan internationale verplichtingen in verband met de wijzigingen in de nomenclatuur van het geharmoniseerd systeem van 2022 (hierna “GS 2022” genoemd), dient ook een groot aantal wijzigingen te worden aangebracht in de GN-codes van de bijlage bij Verordening (EU) nr. 1388/2013 van de Raad. Omwille van de duidelijkheid en de transparantie moet die verordening derhalve in haar geheel worden vervangen.

(7) Overeenkomstig het evenredigheidsbeginsel is het voor de verwezenlijking van de fundamentele doelstelling om de handel tussen de lidstaten en derde landen te bevorderen, noodzakelijk en passend om voorschriften vast te stellen teneinde de handelsbelangen van de marktdeelnemers in de Unie in evenwicht te houden zonder de WTO-lijst (Wereldhandelsorganisatie) van de Unie te wijzigen. Deze verordening gaat overeenkomstig artikel 5, lid 4, van het Verdrag betreffende de Europese Unie niet verder dan nodig is om de beoogde doelstellingen te verwezenlijken.

(8) Om te vermijden dat de toepassing van de tariefcontingentregeling wordt onderbroken en om te voldoen aan de richtsnoeren die in de mededeling van de Commissie inzake autonome tariefschorsingen en -contingenten zijn vastgesteld, moeten de tariefcontingenten voor de in de bijlage bij deze verordening opgenomen producten toepassing vinden vanaf 1 januari 2022. Daarom moet deze verordening in werking treden op de dag van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie en met spoed toepassing vinden vanaf 1 januari 2022.