Overwegingen bij COM(2021)963 - Beschikbaarstelling van middelen uit het Solidariteitsfonds van de EU voor bijstand aan Kroatië in verband met de reeks aardbevingen vanaf 28 december 2020

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Het Solidariteitsfonds van de Europese Unie (hierna “het fonds” genoemd) heeft tot doel de Unie in staat te stellen snel, efficiënt en soepel op noodsituaties te reageren in solidariteit met de bevolking van regio’s die getroffen zijn door grote of regionale natuurrampen of een grote volksgezondheidscrisis.

(2) De financiële bijdrage van het fonds mag de in artikel 9 van Verordening (EU, Euratom) nr. 2020/2093 van de Raad 9 vastgestelde maxima niet overschrijden. Overeenkomstig artikel 9, lid 2 en lid 4, van de MFK-verordening, en rekening houdend met de eerdere beschikbaarstellingen uit de reserve voor solidariteit en noodhulp in 2021, bedraagt het maximumbedrag dat uit het fonds kan worden vrijgemaakt 359 968 632 EUR, hetgeen voldoende is om de behoeften in het kader van dit besluit te dekken.

(3) Op 18 maart 2021 heeft Kroatië een aanvraag tot beschikbaarstelling van middelen uit het fonds ingediend naar aanleiding van een reeks aardbevingen vanaf 28 december 2020.

(4) De aanvraag van Kroatië voldoet aan de voorwaarden voor het verlenen van een financiële bijdrage uit het fonds, zoals bepaald in de artikelen 2 en 4 van Verordening (EG) nr. 2012/2002.

(7) Er moeten derhalve middelen uit het fonds beschikbaar worden gesteld voor een financiële bijdrage aan Kroatië.

(8) Teneinde zo snel mogelijk middelen uit het fonds ter beschikking te stellen, moet dit besluit van toepassing zijn vanaf de datum waarop het wordt vastgesteld.