Overwegingen bij COM(2021)677 - Standpunt EU in het kader van het Verdrag inzake het mariene milieu en de kustgebieden van de Middellandse Zee over zwerfvuil in het Middellandse Zeegebied

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Het gewijzigde Protocol inzake de bescherming van de Middellandse Zee tegen verontreiniging vanaf het land (“Land Based Sources Protocol” of “LBS-protocol”) is door de Unie bij Besluit 1999/801/EG van de Raad 2 goedgekeurd en is op 11 mei 2008 in werking getreden.

(2) Overeenkomstig artikel 15 van het LBS-protocol kan de vergadering van de partijen bij het Verdrag van Barcelona en de bijbehorende protocollen regionale actieplannen met maatregelen en tijdschema’s voor de uitvoering daarvan goedkeuren.

(3) De partijen bij het Verdrag van Barcelona en de bijbehorende protocollen zijn voornemens op de 22e vergadering van 7 tot en met 10 december 2021 wijzigingen aan het regionale plan inzake het beheer van zwerfvuil in het Middellandse Zeegebied in het kader van artikel 15 van het LBS-protocol goed te keuren. Bij de beoogde handeling zullen nieuwe definities worden vastgesteld en zal het toepassingsgebied van de maatregelen op vier belangrijke gebieden (economische instrumenten, circulaire economie van kunststoffen en bronnen van zwerfvuil aan land en op zee) worden uitgebreid.

(4) Het is noodzakelijk het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen op de vergadering van de partijen bij het Verdrag van Barcelona en de bijbehorende protocollen, aangezien bij het besluit wijzigingen aan het regionale plan inzake het beheer van zwerfvuil in het Middellandse Zeegebied, die overeenkomstig artikel 15, lid 3, van het LBS-protocol voor de Unie bindend zijn, zullen worden goedgekeurd.

(5) Aangezien het beoogde regionale plan in overeenstemming is met de ambitie van de Unie om de verontreiniging terug te dringen en het milieu beter te beschermen, wordt voorgesteld dat de Unie de vaststelling van het besluit steunt.