Overwegingen bij COM(2021)450 - Standpunt EU in de Internationale Graanraad met betrekking tot de wijziging van de definitie van “graan” of “granen” in het Graanhandelsverdrag 1995

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Het Graanhandelsverdrag 1995 (“het verdrag”) is door de Unie bij Besluit 96/88/EG van de Raad 5 gesloten en is op 1 juli 1995 in werking getreden. Het verdrag werd gesloten voor een periode van drie jaar.

(2) Artikel 2, lid 1, punt e), van het verdrag bevat de definitie van “graan” of “granen” voor de toepassing van het verdrag. De leden van de Internationale Graanraad kunnen besluiten die definitie te wijzigen overeenkomstig artikel 32 van het verdrag.

(3) Op 14 mei 2021 heeft het secretariaat van de Internationale Graanraad voorgesteld om peulvruchten met ingang van 1 november 2021 toe te voegen aan de definitie van “graan” of “granen” in artikel 2, lid 1, punt e), van het verdrag. Volgens het voorstel moeten linzen, gedroogde erwten, kekers, gedroogde bonen, andere peulvruchten en de producten daarvan worden opgenomen in de definitie van “graan” of “granen” in artikel 2, lid 1, punt e), van het Graanhandelsverdrag 1995 6 .

(4) Het is wenselijk het standpunt te bepalen dat namens de Unie in de Internationale Graanraad moet worden ingenomen met betrekking tot de wijziging van de definitie van “graan” of „granen” in artikel 2, lid 1, punt e), van het verdrag, omdat de uitbreiding van de lijst van onder de werkzaamheden van de Internationale Graanraad vallende producten tot peulvruchten, die aan de definitie van “graan” of “granen” worden toegevoegd, in het belang van de Unie is.