Overwegingen bij COM(2021)307 - Standpunt EU tijdens een Conferentie van de partijen bij het Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart (het CDNI) over de vaststelling van de resolutie tot uitbreiding van het verbod op het lozen van huishoudelijk afvalwater tot binnenschepen die tussen 12 en 50 passagiers vervoeren

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Het Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart (CDNI) van 9 september 1996 is in werking getreden op 1 november 2009.

(2) Overeenkomstig artikel 19 van het verdrag kan de Conferentie van de verdragsluitende partijen het verdrag en de bijlagen daarbij wijzigen.

(3) Op het gebied van de binnenvaart moet de Unie handelen met het oog op uniformiteit van de technische voorschriften die in de Unie van toepassing zijn op binnenschepen.

(4) Tijdens de vergadering van de Conferentie van partijen bij het CDNI van 22 juni 2021 zal worden gestemd over een resolutie die tot doel heeft het verbod op het lozen van huishoudelijk afvalwater uit te breiden tot binnenschepen met meer dan 12 passagiers en hotelschepen met meer dan 12 slaapplaatsen. De vaartuigen die onder het toepassingsgebied van deze resolutie vallen, worden verplicht om passende voorzieningen aan boord te installeren.

(5) De technische standaard voor binnenschepen (ES-TRIN 2019/1), die op 8 november 2018 door het Europees Comité voor de opstelling van standaarden voor de binnenvaart (Cesni) is vastgesteld, bevat uniforme technische voorschriften die nodig zijn om de veiligheid van binnenschepen te waarborgen. Deze standaard bevat ook bijzondere bepalingen voor specifieke categorieën vaartuigen, zoals passagiersschepen, bepalingen met betrekking tot de uitrusting en installatie van vaartuigen, met inbegrip van voorzieningen voor het opvangen en verwijderen van afvalwater, en instructies voor de toepassing van de technische standaard.

(6) Het is wenselijk het standpunt vast te stellen dat namens de Unie moet worden ingenomen tijdens de Conferentie van de partijen bij het CDNI, omdat de bepalingen van de resolutie een beslissende invloed kunnen hebben op de inhoud van het Unierecht, namelijk op Richtlijn (EU) 2016/1629 van het Europees Parlement en de Raad.

(7) Het ontwerp-CDNI vergroot de samenhang met de eisen van de Uniewetgeving, met name op het gebied van de toepassingsdata voor de installatie van passende infrastructuur voor het verzamelen van afvalwater op binnenschepen. Bovendien ondersteunt de CDNI-ontwerpresolutie de initiatieven en doelstellingen op het gebied van milieubescherming.

(8) De Unie is geen lid van de Conferentie van de partijen bij het CDNI. Het standpunt van de Unie wordt tot uitdrukking gebracht door de gezamenlijk optredende lidstaten van de Unie die partij zijn bij het CDNI.