Overwegingen bij COM(2018)765 - Machtiging voor onderhandelingen over het wijzigen van het tariefcontingent voor vlees van pluimvee in het kader van de associatieovereenkomst met Oekraïne

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds 4 (hierna 'de Overeenkomst' genoemd), wordt sinds 1 januari 2016 voorlopig toegepast en is op 1 september 2017 in werking getreden.

(2) Medio 2016 is de invoer uit Oekraïne in de EU van een nieuw type deelstuk van pluimvee onder GN-code 0207 13 70 ("andere delen, vers") en GN-code 0207 14 70 ("andere delen, bevroren") begonnen. Deze invoer is in de eerste zes maanden van 2018 sterk toegenomen tot 25 000 ton. Krachtens de Overeenkomst kan deze invoer de EU-markt tegen nulrecht binnenkomen zonder kwantitatieve beperkingen.

(3) Het nieuwe type deelstuk van pluimvee bestaat uit een traditionele borstkap met daaraan de opperarmbenen van de vleugels bevestigd, en kan na minimale transformatie in de Unie als borst van pluimvee in de Unie in de handel worden gebracht. De onbeperkte invoer van deze delen dreigt bijgevolg de voorwaarden waaronder traditionele delen van borsten van pluimvee uit hoofde van de Overeenkomst in de Unie mogen worden ingevoerd, met name de kwantitatieve beperkingen in de vorm van een tariefcontingent, te ondermijnen.

(4) Derhalve moeten onderhandelingen worden geopend met het oog op de sluiting van een overeenkomst tot wijziging van de Associatieovereenkomst met Oekraïne wat betreft de tariefregeling en het tariefcontingent voor vlees van pluimvee en bereidingen daarvan.