Overwegingen bij COM(2018)399 - Indiening namens de EU van een voorstel tot wijziging van de bijlagen 2 en 3 bij de Overeenkomst ter instandhouding van de Afrikaanse en Euraziatische trekkende watervogels

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Bij Besluit 2006/871/EG van de Raad 13 heeft de Unie de Overeenkomst ter instandhouding van de Afrikaanse en Euraziatische trekkende watervogels ("de Overeenkomst") gesloten die op 1 oktober 2005 in werking is getreden. De Overeenkomst heeft ten doel trekkende watervogels en hun habitats in Afrika, Europa, het Midden-Oosten, Centraal-Azië, Groenland en de Canadese eilanden te beschermen.

(2) Als partij bij de Overeenkomst mag de Unie voorstellen tot wijziging van de bijlagen bij de Overeenkomst doen. Bijlage 2 bevat de soorten watervogels waarop de overeenkomst van toepassing is. Bijlage 3 bevat het actieplan waarin wordt aangegeven welke acties de partijen moeten ondernemen in relatie tot prioritaire soorten, zoals soortenbescherming, habitatbescherming, regeling van menselijke activiteiten, onderzoek en monitoring, opleiding en informatie, en implementatie, in overeenstemming met de algemene beschermingsmaatregelen, genoemd in artikel III van de Overeenkomst.

(3) Kroatië en Italië hebben voorgesteld dat de Europese Unie een voorstel tot wijziging van bijlage 2 bij de Overeenkomst indient om de kuifaalscholver (Phalacrocorax aristotelis) toe te voegen.

(4) Kroatië en Italië hebben ook voorgesteld dat de Europese Unie een voorstel tot wijziging van bijlage 3 bij de Overeenkomst indient om de niet-EU-populatie (Barentszzee) van de Phalacrocorax aristotelis aristotelis en de EU-populatie (oostelijk Middellandse Zeegebied – Kroatië, Adriatische Zee) van de Phalacrocorax aristotelis desmarestii in die bijlage, tabel 1, kolom A (respectievelijk in categorie 2 14 en 1c 15 ), op te nemen.

(5) Luxemburg heeft voorgesteld alle populaties van de volgende drie soorten naar bijlage 3, tabel 1, kolom A, bij de Overeenkomst te verplaatsen: de krombekstrandloper 16 (Calidris ferruginea), de papegaaiduiker 17 (Fratercula arctica) en de alk 18 (Alca torda). Hoewel Luxemburg voor deze drie soorten geen specifieke categorie heeft voorgesteld, komen, volgens de criteria die in bijlage 3, tabel 1, bij de Overeenkomst zijn vastgelegd, de krombekstrandloper (Calidris ferruginea) en de alk (Alca torda) in aanmerking om te worden ingedeeld in categorie 4 19 en de papegaaiduiker (Fratercula arctica) om te worden ingedeeld in categorie 1b 20 .

(6) Door de door Kroatië, Italië en Luxemburg voorgestelde wijzigingen van de bijlagen 2 en 3 zouden alle populaties van de kuifaalscholver (Phalacrocorax aristotelis), de krombekstrandloper (Calidris ferruginea), de papegaaiduiker (Fratercula arctica) en de alk (Alca torda) voldoen aan de eis van bijlage 3, lid 2.1.1, bij de Overeenkomst, waarin de wettelijke maatregelen voor soortenbescherming zijn vastgelegd die op de populaties van de soorten in bijlage 3, tabel 1, kolom A, van toepassing zijn. De partijen bij de Overeenkomst moeten met name voor populaties die in tabel 1, kolom A, zijn vermeld, verbieden vogels en eieren van populaties die op hun grondgebied voorkomen aan de natuur te onttrekken en opzettelijke verstoring verbieden, in zoverre een dergelijke verstoring duidelijk relevant is voor de bescherming van de bewuste populatie. Bij wijze van uitzondering mag de jacht op in kolom A opgenomen populaties van de categorieën 2 en 3, voorzien van een asterisk, alsook in kolom A opgenomen populaties van categorie 4, op basis van duurzaam gebruik worden voortgezet 21 . Dit duurzaam gebruik moet plaatsvinden in het kader van een internationaal actieplan voor de soort, via hetwelk de partijen zich zullen beijveren om de beginselen van dynamisch vangstbeheer in de praktijk te brengen 22 .

(7) Zowel het Italiaans-Kroatische voorstel, als het Luxemburgse voorstel zijn gegrond. Zij zijn verenigbaar met en vormen een aanvulling op de wetgeving van de Unie, met name op Richtlijn 2009/147/EG 23 .

(8) De voorstellen zijn wetenschappelijk gefundeerd, in overeenstemming met het streven van de Unie naar internationale samenwerking bij de bescherming van de biodiversiteit.

(9) De soorten vallen al onder Richtlijn 2009/147/EG inzake het behoud van de vogelstand, en de kuifaalscholver (Phalacrocorax aristotelis) is ook in bijlage I bij de richtlijn vermeld. De ingediende wijzigingsvoorstellen vereisen derhalve geen aanpassing van de wetgeving van de Unie.

(10) Daarom moet de Unie die voorstellen bij het secretariaat van de Overeenkomst indienen, met het oog op de zevende vergadering van de partijen, die van 4 tot en met 8 december 2018 in Zuid-Afrika zal plaatsvinden.