Overwegingen bij JOIN(2013)18 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 329/2007 betreffende beperkende maatregelen ten aanzien van Noord-Korea

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Verordening (EG) nr. 329/2007 van de Raad van 27 maart 2007 betreffende beperkende maatregelen ten aanzien van de Democratische Volksrepubliek Korea[2] geeft uitvoering aan maatregelen die zijn getroffen bij Gemeenschappelijk Standpunt 2006/795/GBVB van 20 november 2006 betreffende beperkende maatregelen tegen de Democratische Volksrepubliek Korea[3], later ingetrokken en vervangen door Besluit 2010/800/GBVB van de Raad van 22 december 2010 betreffende beperkende maatregelen tegen de Democratische Republiek Korea[4] (hierna 'Noord-Korea' genoemd).

(2) Op 22 april 2013 heeft de Raad Besluit 2013/183/GBVB betreffende beperkende maatregelen tegen de Democratische Volksrepubliek Korea en tot intrekking van Besluit 2010/800/GBVB[5] vastgesteld, waarbij bestaande maatregelen worden verlengd en waarbij uitvoering wordt gegeven aan Resolutie 2094 (2013) van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

(3) De beperkende maatregelen omvatten een verbod op het verstrekken van technische opleiding, advies, diensten of technische ondersteuning in verband met verboden goederen; het toepassingsgebied van dat verbod moet worden uitgebreid met andere bemiddelingsdiensten.

(4) Het wordt nog meer personen en entiteiten, namelijk ook degene die handelen namens of in opdracht van aangewezen personen en entiteiten of entiteiten die in hun bezit zijn of onder hun zeggenschap staan, verboden financiële diensten te verstrekken; een extra criterium voor vermelding op de lijst moet daartoe worden toegevoegd.

(5) De totstandbrenging van nieuwe en het onderhouden van bestaande correspondentbankrelaties met banken in Noord-Korea moet worden verboden, wanneer redelijkerwijze kan worden vermoed dat dit zou kunnen bijdragen tot de programma's van Noord-Korea in verband met kernwapens, andere massavernietigingswapens of ballistische raketten of tot andere verboden activiteiten van dat land. Verder moet het de financiële instellingen van de lidstaten worden verboden bankrekeningen te openen in Noord-Korea.

(6) Vrachtzendingen die afkomstig zijn uit Noord‑Korea of die bestemd zijn voor Noord‑Korea of waarvoor Noord‑Korea of onderdanen van dat land of namens hen handelende personen of entiteiten als tussenhandelaar of bemiddelaar zijn opgetreden, moeten worden geïnspecteerd, wanneer redelijkerwijze kan worden vermoed dat de betrokken vrachtzending verboden goederen bevat. Er moet dan ook worden geëist dat voorafgaand aan aankomst of vertrek informatie wordt verstrekt.

(7) Het moet vliegtuigen worden verboden te vertrekken uit of te landen in de Unie of over het grondgebied van de Unie te vliegen als redelijkerwijze kan worden vermoed dat die vliegtuigen verboden goederen aan boord hebben.

(8) Deze maatregelen vallen onder het toepassingsgebied van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie en daarom is voor de tenuitvoerlegging ervan EU-regelgeving nodig om te garanderen dat zij in alle lidstaten uniform door de marktdeelnemers worden toegepast.

(9) Verordening (EG) nr. 329/2007 moet derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd.