Overwegingen bij COM(2006)243-1 - Uitvoering en de resultaten van hetprogramma "Pericles" voor de bescherming van de euro tegen valsemunterij

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Overeenkomstig artikel 13, lid 3, onder a), van Besluit 2001/923/EG van de Raad[12] dient de Commissie 'uiterlijk op 30 juni 2005, een ten aanzien van de programmabeheerder onafhankelijk extern evaluatieverslag over de deugdelijkheid, de doeltreffendheid en de uitwerking van het programma en een mededeling over de wenselijkheid om dit programma voort te zetten en aan te passen, vergezeld van een passend voorstel' bij het Europees Parlement en de Raad in.

(2) Het bij artikel 13 van dat besluit vereiste evaluatieverslag is op 30 november 2004 verschenen. De conclusies daarvan luiden dat het programma zijn doelstellingen heeft bereikt en dat het aanbeveling verdient het programma te verlengen.

(3) In dit besluit wordt een referentiebedrag in de zin van punt 34 van het interinstitutioneel akkoord van 6 mei 1999 tussen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie over de begrotingsdiscipline en de verbetering van de begrotingsprocedure[13] opgenomen voor de gehele looptijd van het programma, met dien verstande dat de in het Verdrag vastgestelde bevoegdheden van de begrotingsautoriteit onverlet worden gelaten.

(4) Met de voortzetting van het programma wordt tegemoet gekomen aan de behoefte om de waakzaamheid, de opleidingen en de technische bijstand op een peil te handhaven dat de bescherming van de euro tegen valsemunterij verzekert, door een stabiel kader te scheppen voor de planning van de programma's van de lidstaten, in het bijzonder gedurende een periode waarin nieuwe landen aan de euro zullen deelnemen.

(5) In het licht daarvan diende de Commissie op 8 april 2005 een voorstel[14] in om het programma 'Pericles' te verlengen tot en met 31 december 2011.

(6) In het kader van de definitieve goedkeuring van de financiële vooruitzichten 2007-2013 besloot de Raad om Pericles tot eind 2006 te verlengen.

(7) In de conclusies van 30 januari 2006 werd de Raad het erover eens dat 'Pericles een meerjarig karakter heeft en dat het tot 2011 moet worden verlengd'. Daartoe verzocht hij de Commissie, 'zodra overeenstemming is bereikt over het toekomstige financiële kader 2007-2013, een voorstel tot verlenging van het programma 'Pericles" in te dienen voor de periode die ingaat in 2007".

(8) Het is passend dat de programma's van de Gemeenschap consistent zijn met de financiële vooruitzichten van de Gemeenschap.

(9) Gelet op de behoefte aan voortdurende opleiding en technische bijstand inzake de bescherming van de euro, dient het programma 'Pericles' te worden verlengd tot en met 31 december 2013. Besluit 2001/923/EG moet dan ook dienovereenkomstig worden gewijzigd.