Overwegingen bij COM(2009)556 - Ondertekening van de overeenkomst inzake havenstaatmaatregelen om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO visserij) te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Europese Gemeenschap is bevoegd om instandhoudings-, beheers- en controlemaatregelen voor de visserijrijkdommen vast te stellen en overeenkomsten te sluiten met andere landen en in het kader van internationale organisaties.

(2) De Europese Gemeenschap is partij bij het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee, waarin onder meer is bepaald dat alle leden van de internationale gemeenschap de plicht hebben samen te werken voor het beheer en de instandhouding van de biologische rijkdommen van de zee.

(3) De Gemeenschap en haar lidstaten zijn partij bij de Overeenkomst over de toepassing van de bepalingen van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee van 10 december 1982 die betrekking hebben op de instandhouding en het beheer van de grensoverschrijdende en de over grote afstanden trekkende visbestanden.

(4) Tijdens de vierde technische overlegvergadering van de partijen van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) die van 24 tot en met 28 augustus 2009 in Rome is gehouden met het oog op de opstelling van een wettelijk bindende overeenkomst inzake havenstaatmaatregelen ter bestrijding van IOO-visserij, is krachtens artikel XIV van de oprichtingsakte van de FAO een ontwerpovereenkomst voor vaststelling aangenomen.

(5) De Europese Gemeenschap is een zeer belangrijke speler op het gebied van internationale visserij en één van de voornaamste wereldmarkten voor visserijproducten. Derhalve heeft de Europese Gemeenschap er belang bij een doeltreffende rol bij de tenuitvoerlegging van de overeenkomst te spelen en deze te ondertekenen.