Overwegingen bij COM(2005)426 - Ondertekening van Verdrag nr. 198 van de Raad van Europa inzake het witwassen, de opsporing, de inbeslagneming en de confiscatie van opbrengsten van misdrijven en terrorismefinanciering

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Europese Commissie beschouwt de voorkoming en de bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme als aangelegenheden van fundamenteel belang voor de gezondheid, de integriteit en de stabiliteit van de kredietinstellingen en andere financiële instellingen, alsook voor het vertrouwen in het financiële systeem als geheel, en voor de totstandbrenging van een ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid.

(2) De leden van de Raad van Europa en de Europese Gemeenschap hebben op grond van Verdrag nr. 141 van de Raad van Europa van 1990 inzake het witwassen, de opsporing, de inbeslagneming en de confiscatie van opbrengsten van misdrijven over een nieuw instrument onderhandeld om rekening te houden met de evolutie van de risico’s en met de verfijning van de internationale beproefde methoden.

(3) Overeenkomstig artikel 300, lid 1, eerste alinea, van het Verdrag heeft de Commissie namens de Europese Gemeenschap onderhandeld.

(4) De onderhandelingen werden tot een goed einde gebracht en het nieuwe Verdrag nr. 198 inzake het witwassen, de opsporing, de inbeslagneming en de confiscatie van opbrengsten van misdrijven en terrorismefinanciering is op 16 mei 2005 bij de secretaris-generaal van de Raad van Europa ter ondertekening opengesteld voor de betrokken staten en voor de Europese Gemeenschap.

(5) Onder voorbehoud van de eventuele sluiting op een later tijdstip, dient de Europese Gemeenschap het verdrag te ondertekenen.