Overwegingen bij COM(2024)113 - Standpunt EU in de Internationale Graanraad betreffende de toetreding van Senegal tot het Graanhandelsverdrag 1995

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Het Graanhandelsverdrag 1995 (“het verdrag”) is door de Unie bij Besluit 96/88/EG van de Raad1 gesloten en is op 1 juli 1995 in werking getreden. Het verdrag werd aanvankelijk gesloten voor een periode van drie jaar.

(2) Op grond van artikel 33 van het verdrag kan de Internationale Graanraad het verdrag verlengen met opeenvolgende termijnen die bij iedere gelegenheid twee jaar niet overschrijden. Sinds de sluiting ervan is het verdrag regelmatig verlengd, telkens voor een periode van twee jaar. Het verdrag werd voor het laatst verlengd bij een besluit dat de Internationale Graanraad op 14 juni 2023 heeft genomen2, en blijft van kracht tot en met 30 juni 2025.

(3) Op grond van artikel 27, lid 2, van het verdrag kunnen regeringen van alle staten toetreden onder door de Internationale Graanraad passend geachte voorwaarden.

(4) Op 22 december 2023 heeft Senegal formeel een verzoek om toetreding tot het verdrag ingediend. Indien de toetredingsaanvraag wordt goedgekeurd, wordt Senegal lid op 1 mei 2024.

(5) Senegal is een belangrijke producent van rijst en secundaire granen. Het is echter niet zelfvoorzienend en kan de binnenlandse consumptie niet volledig dekken en moet daarom extra hoeveelheden van verschillende granen invoeren.

(6) Indien het verzoek van Senegal om tot het verdrag toe te treden en bijgevolg aan de Internationale Graanraad deel te nemen, wordt goedgekeurd, zal Senegal een invoerend lid zijn overeenkomstig artikel 12 van het verdrag. Aangezien de Unie een uitvoerend lid is, zal de toetreding van Senegal geen gevolgen hebben voor het aantal stemmen dat aan de Unie wordt toegewezen voor stemmingsdoeleinden krachtens artikel 12 van het verdrag. Door de toetreding van Senegal kan echter, vanaf het begrotingsjaar 2024/2025, het aantal uit hoofde van artikel 11 van het verdrag aan de Unie toegewezen stemmen, dat voor de bepaling van de financiële bijdrage van de leden wordt gebruikt, verminderen.

(7) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de Internationale Graanraad en de toetreding van Senegal tot het verdrag goed te keuren.