Overwegingen bij COM(2024)4 - Standpunt EU op de 13e Ministeriële Conferentie van de Wereldhandelsorganisatie inzake de toevoeging van de Overeenkomst inzake het faciliteren van investeringen voor ontwikkeling aan de Overeenkomst tot oprichting van de Wereldhandelsorganisatie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Overeenkomst van Marrakesh tot oprichting van de Wereldhandelsorganisatie (“de WTO-overeenkomst”) is door de Unie gesloten bij Besluit 94/800/EG van de Raad van 22 december 19946 en is op 1 januari 1995 in werking getreden.

(2) Ingevolge artikel X, lid 9, van de WTO-overeenkomst kan de Ministeriële Conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (“WTO”) bij consensus besluiten een overeenkomst toe te voegen aan bijlage 4 bij de WTO-overeenkomst.

(3) De Ministeriële Conferentie van de WTO kan tijdens haar 13e bijeenkomst, van 26 tot en met 29 februari 2024, een besluit aannemen om de Overeenkomst inzake het faciliteren van investeringen voor ontwikkeling toe te voegen aan bijlage 4 bij de WTO-overeenkomst.

(4) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de Ministeriële Conferentie van de WTO, aangezien de besluiten bindend zullen zijn voor de Unie.

(5) De onderhandelingen over een overeenkomst inzake het faciliteren van investeringen voor ontwikkeling zijn in september 2020 formeel van start gegaan. De Commissie heeft namens de EU onderhandeld. De onderhandelingen zijn op 6 juli 2023 afgerond. Omdat niet alle WTO-leden aan de onderhandelingen hebben deelgenomen, willen de WTO-leden die aan de onderhandelingen hebben deelgenomen een verzoek indienen om de Overeenkomst inzake het faciliteren van investeringen voor ontwikkeling als plurilaterale overeenkomst toe te voegen aan bijlage 4 bij de WTO-overeenkomst. De Unie moet zich aansluiten bij dat verzoek als voorbereidende stap naar een mogelijk besluit van de Ministeriële Conferentie.