Overwegingen bij COM(2023)777 - Wijziging van Verordening 2021/1232 betreffende een tijdelijke afwijking van sommige bepalingen van Richtlijn 2002/58/EG ten behoeve van de bestrijding van online seksueel misbruik van kinderen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Verordening (EU) 2021/1232 van het Europees Parlement en de Raad9 voorziet in een tijdelijke regeling voor het gebruik van technologieën door bepaalde aanbieders van publiek beschikbare interpersoonlijke communicatiediensten met het oog op de bestrijding van online seksueel misbruik van kinderen, in afwachting van de voorbereiding en vaststelling van een rechtskader voor de lange termijn. Die verordening is van toepassing tot 3 augustus 2024.

(2) Het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van regels ter voorkoming en bestrijding van seksueel misbruik van kinderen10 moet voorzien in dat rechtskader voor de lange termijn. De interinstitutionele onderhandelingen over dat voorstel lopen echter nog en kunnen misschien niet op tijd worden afgerond om de vaststelling, inwerkingtreding en toepassing van het rechtskader voor de lange termijn, met inbegrip van eventuele daarin opgenomen wijzigingen van Verordening (EU) 2021/1232, nog vóór 3 augustus 2024 hun beslag te laten krijgen.

(3) Het is belangrijk dat de doeltreffende bestrijding van online seksueel misbruik van kinderen overeenkomstig de toepasselijke regels van het Unierecht, met inbegrip van de voorwaarden van Verordening (EU) 2021/1232, ononderbroken kan worden voortgezet totdat de interinstitutionele onderhandelingen worden afgerond en het rechtskader voor de lange termijn wordt vastgesteld, in werking treedt en van toepassing wordt.

(4) Daarom moet de toepassingsperiode van Verordening (EU) 2021/1232 worden verlengd met een termijn die niet langer is dan strikt noodzakelijk om de langetermijnwetgeving vast te stellen.

(5) Aangezien tijdig voor rechtszekerheid moet worden gezorgd en aangezien de wijziging beperkt blijft tot een verlenging van de toepassingsperiode van de bestaande regeling, is het passend te bepalen dat deze verordening zo spoedig mogelijk in werking treedt.