Overwegingen bij COM(2023)542 - Standpunt EU tijdens de vijfde vergadering van de Conferentie van de partijen bij het Verdrag van Minamata inzake kwik in verband met de vaststelling van besluiten tot wijziging van de bijlagen A en B bij dat verdrag

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Het Verdrag van Minamata inzake kwik (“de overeenkomst”) is door de Unie gesloten bij Besluit (EU) 2017/939 van de Raad24 en is op 16 augustus 2017 in werking getreden.

(2) Ingevolge Besluit MC-1/1 betreffende het reglement van orde, dat de Conferentie van de partijen bij de overeenkomst (COP) op de eerste vergadering heeft aangenomen, stellen de partijen bij de overeenkomst (de “partijen”) alles in het werk om over alle inhoudelijke kwesties bij consensus overeenstemming te bereiken.

(3) Conform artikel 4, lid 8, en artikel 5, lid 10, van de overeenkomst moet de Conferentie van de partijen uiterlijk op 16 augustus 2022 de bijlagen A en B bij de overeenkomst toetsen en kunnen zij wijzigingen van deze bijlagen overwegen, op basis van voorstellen die door de partijen zijn ingediend conform artikel 4, lid 7, en artikel 5, lid 9, van de overeenkomst, informatie die door het secretariaat van de overeenkomst conform artikel 4, lid 4, en artikel 5, lid 4, van de overeenkomst ter beschikking is gesteld, en de beschikbaarheid van technisch en economisch haalbare kwikvrije alternatieven, daarbij rekening houdend met daarmee samenhangende risico’s en baten voor het milieu en de menselijke gezondheid.

(4) Op 30 april 2021 heeft de Unie bij het secretariaat van de overeenkomst een voorstel25 tot wijziging van de bijlagen A en B bij de overeenkomst ingediend overeenkomstig artikel 4, lid 7, en artikel 5, lid 9, van die overeenkomst. Het voorstel van de Unie tot wijziging van bijlage A bij de overeenkomst heeft tot doel het toepassingsgebied ervan uit te breiden door er een aantal kwikhoudende producten aan toe te voegen. Bij elke uitbreiding horen een of meer uitfaseringsdatums of kwikregulerende maatregelen. Het voorstel van de Unie tot wijziging van bijlage B bij de overeenkomst heeft tot doel een uitfaseringsdatum voor de productie van polyurethaan met kwikhoudende katalysatoren in te voeren.

(5) Tijdens het tweede deel van haar vierde vergadering heeft de COP in haar besluit MC‑4/326 besloten acht nieuwe kwikhoudende producten op te nemen in bijlage A (deel I).

(6) Voor vier kwikhoudende producten werd echter geen overeenstemming bereikt over uitfaseringsdatums. Besluit MC-4/3 heeft het besluit over deze uitfaseringsdatums uitgesteld tot de vijfde vergadering van de Conferentie van de Partijen (31 oktober tot en met 3 november).

(7) Besluit MC-4/3 heeft ook het besluit om de productie van polyurethaan met behulp van kwikhoudende katalysatoren toe te voegen aan deel I van bijlage B bij de vijfde vergadering van de COP uitgesteld.

(8) Overeenkomstig artikel 4, lid 7, van de overeenkomst heeft de regio Afrika een nieuw voorstel tot wijziging van bijlage A bij de overeenkomst ingediend. Het voorstel betreft cosmetica, tandheelkundig amalgaam en kwikhoudende lampen en stelt voor de delen I en II van bijlage A een nieuwe tekst voor.

(9) De Unie moet wijzigingen van de bijlagen A en B bij de overeenkomst steunen, voor zover deze in overeenstemming zijn met het door de Unie ingediende voorstel27, met het Unie-acquis of met EU-beleid.

(10) Als hiernaar wordt verwezen in het voorstel van de regio Afrika, moet de Unie wijzigingen van bijlage A bij de overeenkomst steunen voor zover deze betrekking hebben op lampen, cosmetica en tandheelkundig amalgaam.

(11) Tijdens de vijfde vergadering van de COP zullen de partijen de vaststelling van een besluit tot wijziging van bijlage A bij de overeenkomst in overweging nemen.

(12) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen tijdens de vijfde vergadering van de Conferentie van de partijen, aangezien het voorgestelde besluit, indien het wordt vastgesteld, rechtsgevolgen zal hebben, aangezien de partijen maatregelen zullen moeten nemen om de overeenkomst op nationaal of regionaal niveau, of op beide, uit te voeren.