Overwegingen bij COM(2023)108 - Wijziging mbt de instandhoudings- en handhavingsmaatregelen die van toepassing zijn in het gereglementeerde gebied van de Visserijorganisatie voor de NW Atlantische Oceaan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Bij Verordening (EU) 2019/833 van het Europees Parlement en de Raad 2 zijn de recentste regels met betrekking tot de instandhoudings- en handhavingsmaatregelen die van toepassing zijn in het gereglementeerde gebied van de Visserijorganisatie voor het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan (NAFO), omgezet in het recht van de Unie. Die verordening is vervolgens gewijzigd met het oog op de omzetting van de maatregelen die de NAFO tijdens haar jaarvergaderingen van 2019, 2020 en 2021 heeft aangenomen 3 .

(2) Daarna heeft de NAFO tijdens haar 44e jaarvergadering in september 2022 een aantal juridisch bindende maatregelen voor de instandhouding van de onder haar bevoegdheid vallende visbestanden aangenomen die betrekking hebben op nieuwe taken van de vlaggenlidstaten in verband met de indiening van onderzoeksplannen en met de vereisten waaraan vaartuigen moeten voldoen die onderzoeksactiviteiten verrichten, op de regulering van een proeftrek wanneer een sector tijdens een visreis voor het eerst wordt binnengevaren, op aanpassingen in sluitingen van de visserij op roodbaars in 3M, op een verbod op het aanlanden, overladen en aan boord houden van Groenlandse haaien en op “cross-listing” van illegale, ongemelde en ongereglementeerde vaartuigen (IOO-vaartuigen) met andere regionale organisaties voor visserijbeheer.

(3) Die maatregelen zijn gericht tot de verdragsluitende partijen bij de NAFO en bevatten tevens verplichtingen waaraan exploitanten moeten voldoen. Sinds de inwerkingtreding ervan op 1 december 2022 zijn de instandhoudings- en handhavingsmaatregelen (Conservation and Enforcement Measures, afgekort CEM) van de NAFO bindend voor alle verdragsluitende partijen bij de NAFO. Wat de Europese Unie betreft, moeten deze in het recht van de Unie worden omgezet voor zover het recht van de Unie er niet reeds in voorziet.

(4) Verordening (EU) 2019/833 moet derhalve worden gewijzigd om deze nieuwe NAFO-maatregelen om te zetten.

(5) Sommige CEM-bepalingen worden waarschijnlijk tijdens toekomstige jaarvergaderingen van de NAFO gewijzigd naar aanleiding van de invoering van nieuwe maatregelen voor visserijonderzoeksplannen. Teneinde dergelijke toekomstige wijzigingen van de CEM snel in het recht van de Unie om te zetten, moet aan de Commissie de bevoegdheid worden verleend om overeenkomstig artikel 290 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie handelingen vast te stellen voor de taken van de lidstaten in verband met de indiening van onderzoeksplannen en met de vereisten waaraan vaartuigen moeten voldoen die onderzoeksactiviteiten verrichten.

(6) Het is van bijzonder belang dat de Commissie bij haar voorbereidende werkzaamheden tot passende raadplegingen overgaat, onder meer op deskundigenniveau, en dat die raadplegingen gebeuren in overeenstemming met de beginselen die zijn vastgelegd in het Interinstitutioneel Akkoord van 13 april 2016 over beter wetgeven 4 . Met name om te zorgen voor gelijke deelname aan de voorbereiding van gedelegeerde handelingen moeten het Europees Parlement en de Raad alle documenten op hetzelfde tijdstip als de deskundigen van de lidstaten ontvangen, en moeten hun deskundigen systematisch toegang hebben tot de vergaderingen van de deskundigengroepen van de Commissie die zich bezighouden met de voorbereiding van de gedelegeerde handelingen.

(7) Verordening (EU) 2019/833 moet derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd.