Overwegingen bij COM(2021)817 - Wijziging van Richtlijn 2008/118/EG en Richtlijn (EU) 2020/262 (herschikking) betreffende taxfreeshops in de Franse terminal van de Kanaaltunnel

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Overeenkomstig artikel 14, lid 1, van Richtlijn 2008/118/EG van de Raad 7 kunnen de lidstaten vrijstelling van de betaling van accijns verlenen voor accijnsgoederen die zijn geleverd door taxfreeshops op luchthavens en havens van de Unie aan reizigers die naar een derdelandsgebied reizen.

(2) De vaste Kanaalverbinding is een spoorverbinding die bestaat uit twee tunnels, onder het Kanaal tussen Folkestone (Kent, Verenigd Koninkrijk) en Coquelles (Pas-de-Calais, Frankrijk). Aan beide zijden is een bijbehorende diensttunnel en een terminalzone om de toegang tot en de uitgang uit de tunnels te controleren. De verbinding heeft de kenmerken van een zeeverbinding met grenscontroles aan de twee toegangsterminals. Beide infrastructuren maken een overtocht over zee onder dezelfde voorwaarden mogelijk.

(3) De terminal van de vaste Kanaalverbinding moet daarom worden beschouwd als gelijkwaardig aan een haven in de zin van artikel 14 van Richtlijn 2008/118/EG van de Raad.

(4) Vanwege de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie, die tot de opening van de taxfreeshops in met name de havens van Calais en Duinkerke en in de terminal van het Verenigd Koninkrijk van de vaste Kanaalverbinding in Folkestone heeft geleid, is het passend de opening van taxfreeshops in de Franse terminal van de vaste Kanaalverbinding in Coquelles toe te staan.

(5) Aangezien passagiers die de vaste Kanaalverbinding gebruiken, niet kunnen uitstappen voordat zij hun bestemming bereiken, zouden het risico op niet-naleving van de accijnsregels en de belastingvrijstellingen bij invoer door reizigers en bijgevolg de controlelast voor de douaneautoriteiten beperkt zijn. Om fraude, ontwijking of misbruik te voorkomen, moet Frankrijk evenwel de nodige controlemaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de belastingvrijstelling in de taxfreeshops van de Franse terminal in Coquelles correct wordt toegepast.

(6) Aangezien Richtlijn (EU) 2020/262 van de Raad 8 Richtlijn 2008/118/EG met ingang van 13 februari 2023 intrekt en vervangt, moet ook de overeenkomstige bepaling in Richtlijn (EU) 2020/262 worden gewijzigd.

(7) Richtlijnen 2008/118/EG en (EU) 2020/262 moeten daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.