Overwegingen bij COM(2021)594 - Standpunt EU betreffende wijziging van de lijst van personen die als leden van een uit hoofde van het Brexit-Akkoord ingesteld arbitragepanel willen en kunnen optreden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (hierna “het terugtrekkingsakkoord” genoemd) is gesloten bij Besluit (EU) 2020/135 1 van de Raad en is op 1 februari 2020 in werking getreden.

(2) Overeenkomstig artikel 171, lid 1, van het terugtrekkingsakkoord, heeft het Gemengd Comité, aan het eind van de in het terugtrekkingsakkoord vastgestelde overgangsperiode, een lijst van 25 personen vastgesteld die bereid en in staat zijn om als leden van een arbitragepanel op te treden. Het Gemengd Comité dient te waarborgen dat de lijst te allen tijde aan deze vereisten voldoet.

(3) Overeenkomstig artikel 171, lid 2, van het terugtrekkingsakkoord, mag de lijst geen leden, ambtenaren of andere personeelsleden omvatten van de instellingen van de Unie of van de overheid van het Verenigd Koninkrijk.

(4) Een van de personen op de lijst van de Unie is benoemd als advocaat-generaal bij het Hof van Justitie en voldoet daardoor niet langer aan de vereisten voor het zijn van arbiter krachtens het terugtrekkingsakkoord.

(5) Het is daarom noodzakelijk om deze persoon te vervangen door een kandidaat van de reservelijst van kandidaten die bereid en in staat zijn om als leden voor de Unie van een uit hoofde van het terugtrekkingsakkoord ingestelde arbitragepanel op te treden, zoals opgenomen in Bijlage II bij Besluit (EU) van de Raad 2020/2232 van 22 december 2020.

(6) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in het Gemengd Comité.