Overwegingen bij COM(2021)593 - EU-standpunt over een besluit tot wijziging van het Akkoord over de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU en Euratom

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Het Akkoord over de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (“het terugtrekkingsakkoord”) is door de Unie gesloten bij Besluit (EU) 2020/135 van de Raad van 30 januari 2020 1   en is op 1 februari 2020 in werking getreden.

(2) In artikel 164, lid 5, punt d), van het terugtrekkingsakkoord is bepaald dat het Gemengd Comité besluiten kan vaststellen tot wijziging van dat akkoord, mits dergelijke wijzigingen nodig zijn om fouten te corrigeren, omissies of andere tekortkomingen te verhelpen, of op te treden in verband met situaties die niet waren voorzien toen het akkoord werd ondertekend, en mits dergelijke besluiten geen wijzigingen inhouden van de essentiële elementen van het akkoord. Krachtens artikel 166, lid 2, van het terugtrekkingsakkoord zijn de besluiten van het Gemengd Comité bindend voor de Unie en het Verenigd Koninkrijk en voeren de Unie en het Verenigd Koninkrijk deze besluiten uit, die hetzelfde rechtsgevolg als het terugtrekkingsakkoord hebben.

(3) Per vergissing zijn een besluit en een aanbeveling van de Administratieve Commissie voor de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels niet opgenomen in de lijst in deel I van bijlage I bij het terugtrekkingsakkoord. Vier andere besluiten en één aanbeveling werden vóór het einde van de overgangsperiode aangenomen. Deze besluiten en handelingen moeten derhalve worden aan die bijlage worden toegevoegd.

(4) Om deze omissies en tekortkomingen te verhelpen, dient het Gemengd Comité op grond van artikel 164, lid 5, punt d), van het terugtrekkingsakkoord een besluit vast te stellen.

(5) Het is dus passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in het Gemengd Comité.