Overwegingen bij COM(2021)537 - Standpunt dat namens de EU in de Internationale Suikerraad moet worden ingenomen met betrekking tot het wijzigen van de Internationale Suikerovereenkomst 1992

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Unie is partij bij de Internationale Suikerovereenkomst, 1992, die door de Unie is gesloten bij Besluit 92/580/EEG van de Raad 8 1 en is lid van de Internationale Suikerorganisatie.

(2) Overeenkomstig artikel 8 van de Internationale Suikerovereenkomst vervult de Internationale Suikerraad alle functies die nodig zijn voor de uitvoering van de overeenkomst. Overeenkomstig artikel 13 van de Internationale Suikerovereenkomst worden alle besluiten van de Internationale Suikerraad in beginsel bij consensus genomen. Indien er geen consensus is, worden de besluiten bij gewone meerderheid van stemmen genomen, tenzij de Internationale Suikerovereenkomst in een bijzondere meerderheid van stemmen voorziet.

(3) Overeenkomstig artikel 25 van de Internationale Suikerovereenkomst hebben de leden van de Internationale Suikerorganisatie in totaal tweeduizend stemmen. Elk lid van de Internationale Suikerorganisatie heeft een bepaald aantal stemmen dat jaarlijks wordt aangepast volgens criteria die vooraf zijn vastgesteld in dat artikel.

(4) De verdeling van de stemmen tussen de leden van de Internationale Suikerorganisatie, die ook de financiële bijdrage van een lid aan de Internationale Suikerorganisatie bepaalt, weerspiegelt echter de toestand van de mondiale suikermarkt niet meer.

(5) Volgens de in de Internationale Suikerovereenkomst vervatte regels inzake financiële bijdragen aan de Internationale Suikerorganisatie is het deel van de Unie sinds 1992 hetzelfde gebleven, hoewel de wereldsuikermarkt, en met name de relatieve positie van de EU daarin, sindsdien aanzienlijk is veranderd. Als gevolg daarvan heeft de Unie in de Internationale Suikerorganisatie de voorbije jaren een onevenredig groot deel van de begrotingskosten en de met de kosten gepaard gaande verantwoordelijkheid op zich genomen.

(6) Bij Besluit (EU) 2017/2242 van de Raad 9 2 ontving de Commissie een machtiging van de Raad om binnen de Internationale Suikerraad met de andere partijen bij de Internationale Suikerovereenkomst onderhandelingen aan te gaan met het oog op de modernisering van de Internationale Suikerovereenkomst, met name wat betreft de discrepanties tussen het aantal stemmen en de financiële bijdragen van de leden van de Internationale Suikerorganisatie, enerzijds, en hun relatieve positie op de wereldmarkt voor suiker, anderzijds. Die machtiging werd bij Besluit (EU) 2019/2136 van de Raad 10 3 verlengd tot en met 31 december 2021.

(7) Op basis van de ontvangen machtiging heeft de Commissie het initiatief genomen tot het voeren van onderhandelingen met de lidstaten van de Internationale Suikerorganisatie en heeft zij concrete voorstellen gedaan voor de wijziging van artikel 25 van de Internationale Suikerovereenkomst, dat de goedkeuring van de administratieve begroting en de bijdragen van de leden regelt. Tijdens haar 55e zitting, op 19 juli 2019, heeft de Internationale Suikerraad besloten onderhandelingen te openen met het oog op een gedeeltelijke herziening van de Internationale Suikerovereenkomst vóór haar volgende vergadering in november 2019, onder leiding van de Conferentie van de Verenigde Naties voor handel en ontwikkeling (UNCTAD).

(8) Naar aanleiding van verzoeken van verschillende leden van de Internationale Suikerorganisatie heeft de Internationale Suikerraad besloten dat, naast de door de Unie voorgestelde herziening van artikel 25 van de Internationale Suikerovereenkomst, andere gebieden van de Internationale Suikerovereenkomst het voorwerp moeten uitmaken van formele onderhandelingen, met name de doelstellingen van artikel 1 van de Internationale Suikerovereenkomst en de werkprioriteiten van de Internationale Suikerorganisatie uit hoofde van de artikelen 32, 33 en 34 van de Internationale Suikerovereenkomst en de regels voor de benoeming van de uitvoerend directeur uit hoofde van artikel 23 van de Internationale Suikerovereenkomst. De definitieve formulering van de wijzigingen betreffende die artikelen werd overeengekomen door de Internationale Suikerraad tijdens zijn 57e zitting in november 2020 en zijn 58e zitting in juni 2021.

(9) In het kader van deze onderhandelingen overeengekomen wijzigingen moeten worden vastgesteld overeenkomstig de in artikel 44 van de Internationale Suikerovereenkomst vastgestelde procedure. Overeenkomstig dat artikel kan de Internationale Suikerraad, met een bijzondere meerderheid van stemmen, een wijziging van de Internationale Suikerovereenkomst aanbevelen aan de leden van de Internationale Suikerorganisatie. Aangezien de Unie overeenkomstig artikel 7 van de Internationale Suikerovereenkomst lid van de Internationale Suikerraad is, kan zij deelnemen aan deze bijzondere stemming die bedoeld is om de procedure tot wijziging van het institutionele kader van de Internationale Suikerovereenkomst in gang te zetten.

(10) Volgens het tijdschema voor de uitvoering van de gedeeltelijke herziening van de Internationale Suikerovereenkomst zal de bijzondere stemming overeenkomstig artikel 44 van de Internationale Suikerovereenkomst, om de leden aan te bevelen de Internationale Suikerovereenkomst te wijzigen, plaatsvinden tijdens de voor november 2021 geplande 59e zitting van de Internationale Suikerraad.

(11) Het is derhalve passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen tijdens de 59e zitting van de Internationale Suikerraad, aangezien het in het belang van de Unie is de Internationale Suikerovereenkomst te wijzigen om rekening te houden met de uitkomst van de onderhandelingen voor de gedeeltelijke herziening ervan.

(12) Voorts is het passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de 59e zitting van de Internationale Suikerraad over het tijdschema voor de uitvoering van de bovengenoemde wijziging van de Internationale Suikerovereenkomst, aangezien het in het belang van de Unie is dat de wijziging uiterlijk op 1 januari 2024 wordt uitgevoerd.