Overwegingen bij COM(2021)534 - Standpunt EU in het Verdrag ter bescherming van het mariene milieu in het Oostzeegebied (“Verdrag van Helsinki”) inzake wijziging van bijlage III, deel II, bij dat verdrag

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Het Verdrag ter bescherming van het mariene milieu in het Oostzeegebied, als herzien in 1992 (“de overeenkomst”), is door de Unie gesloten bij Besluit 94/157/EG van de Raad 4 .

(2) Ingevolge artikel 32 van de overeenkomst kan de Commissie ter bescherming van het mariene milieu van het Oostzeegebied wijzigingen van de bijlagen bij de overeenkomst vaststellen.

(3) De Commissie ter bescherming van het mariene milieu van het Oostzeegebied zal tijdens de ministeriële bijeenkomst van 2021 op 20 oktober 2021 een aanbeveling tot wijziging van bijlage III, deel II, van de overeenkomst goedkeuren.

(4) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de Commissie ter bescherming van het mariene milieu van het Oostzeegebied, aangezien de door die commissie aanbevolen wijzigingen van de bijlagen worden vastgesteld volgens de in artikel 32 van de overeenkomst bedoelde stilzwijgende aanvaardingsprocedure. De wijziging van bijlage III, deel II, van het verdrag zal bindend zijn voor de Unie.

(5) Aangezien de beoogde wijziging van bijlage III, deel II, de eisen inzake de bescherming van de Oostzee zal moderniseren, de internationale verbintenissen en ambities van de EU zal wijzigen en de bescherming van het milieu zal verbeteren, wordt voorgesteld dat de Unie de goedkeuring van de aanbeveling steunt,