Overwegingen bij COM(2021)484 - Standpunt EU in verband met de wijzigingen van aanhangsels 2, 2A en 5 van bijlage II bij de Handelsovereenkomst met Colombia, Peru en Ecuador

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Overeenkomst tot vaststelling van een Handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Colombia, Peru en Ecuador, anderzijds (hierna “de overeenkomst” genoemd), is op 26 juni 2012 door de Unie ondertekend overeenkomstig Besluit 2012/735/EU van de Raad wat Colombia en Peru betreft, en op 11 november 2016 door de Unie overeenkomstig Besluit (EU) 2016/2369 van de Raad wat Ecuador betreft. Overeenkomstig artikel 330, lid 3, van de overeenkomst is zij sinds 1 maart 2013 voorlopig toegepast tussen de Unie en Peru, sinds 1 augustus 2013 tussen de Unie en Colombia, en sinds 1 januari 2017 tussen de Unie en Ecuador.

(2) Overeenkomstig artikel 13, lid 2, punt g, iii, van de overeenkomst, kan het Handelscomité wijzigingen aanbrengen in bijlage II bij de overeenkomst betreffende de definitie van het begrip “producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking.

(3) Het Handelscomité moet via de schriftelijke procedure een besluit tot wijziging van aanhangsels 2, 2A en 5 van bijlage II vaststellen. Aanhangsel 2 (Lijst van oorsprongverlenende be- of verwerkingen van niet-oorsprongsmaterialen), aanhangsel 2A (Addendum bij de lijst van oorsprongverlenende be- of verwerkingen van niet-oorsprongsmaterialen) en aanhangsel 5 (Producten waarvoor punt b) van de verklaring van de Europese Unie betreffende artikel 5 in verband met producten van oorsprong uit Peru, Ecuador en Colombia van toepassing is), die op het geharmoniseerde systeem (GS) van 2007 gebaseerd zijn, moeten in overeenstemming worden gebracht met de productspecifieke oorsprongsregels van het geactualiseerde GS zoals dat vanaf 2017 van toepassing is. Die aanpassing omvat de wijzigingen in het GS 2012 en in het GS 2017, die in de productspecifieke regels van de aanhangsels 2, 2A en 5 zijn aangebracht. Omwille van de duidelijkheid en gezien het aantal wijzigingen dat moet worden aangebracht in de aanhangsels, moeten die aanhangsels in hun geheel worden vervangen.

(4) De vaststelling van het besluit door het Handelscomité zal naar verwachting plaatsvinden voor het einde van 2021.

(5) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in het Handelscomité, aangezien dat besluit rechtsgevolgen zal hebben in de Unie.

(6) Het standpunt van de Unie in het Handelscomité moet derhalve worden gebaseerd op het ontwerpbesluit van het Handelscomité.