Overwegingen bij COM(2021)485 - Machtiging van Italië om een verlaagd accijnstarief toe te passen op gasolie voor verwarmingsdoeleinden en op elektriciteit geleverd in de gemeente Campione d’Italia

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Bij brief van 7 augustus 2020 heeft Italië verzocht om machtiging tot toepassing van een verlaagd accijnstarief op gasolie voor verwarmingsdoeleinden en op elektriciteit die op het grondgebied van de gemeente Campione d’Italia worden geleverd, uit hoofde van artikel 19 van Richtlijn 2003/96/EG. De Italiaanse autoriteiten hebben aanvullende informatie en nadere toelichtingen bij hun verzoek verstrekt op 19 januari 2021. De gevraagde machtiging heeft betrekking op de periode 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2027.

(2) De gemeente Campione d’Italia is een exclave van Italië in Zwitserland met een zeer kleine oppervlakte en een gering aantal inwoners. Het gebied is bergachtig, wat de verstedelijking, de vestiging van industrie en meer algemeen de toegankelijkheid beperkt. Gezien de geografische ligging van de gemeente, het ontbreken van toegang tot het aardgasnet en de strenge klimatologische omstandigheden, zijn de kosten voor de levering van energieproducten aan Campione d’Italia hoog, ongeacht of de energie uit Zwitserland of uit Italië afkomstig is. Bovendien zorgde de toetreding van Campione d’Italia tot het douanegebied van de Unie op 1 januari 2020 voor een stijging van de kosten van energieproducten voor huishoudens en bedrijven.

(3) Het gedifferentieerde accijnsniveau heeft tot doel de hoge energiekosten te beperken.

(4) De gevraagde maatregel is door de Commissie aan een evaluatie onderworpen waaruit is gebleken dat hij de mededinging niet verstoort noch de goede werking van de interne markt belemmert, en wordt niet onverenigbaar geacht met het EU-beleid op het gebied van milieu, energie en vervoer. Het verlaagde belastingtarief voor zowel gasolie als elektriciteit blijft gelijk aan of hoger dan de in Richtlijn 2003/96/EG vastgestelde minimumbelastingniveaus en compenseert ten dele de gestegen energiekosten in de gemeente. De belastingverlaging wordt niet gecombineerd met andere vormen van belastingverlaging.

(5) Italië moet derhalve worden gemachtigd op het grondgebied van de gemeente Campione d’Italia een verlaagd belastingtarief toe te passen op elektriciteit en op gasolie voor verwarmingsdoeleinden.

(6) Overeenkomstig artikel 19, lid 2, van Richtlijn 2003/96/EG verleende machtigingen dienen strikt beperkt in de tijd te zijn. Om ervoor te zorgen dat de gemeente Campione d’Italia voldoende zekerheid krijgt, moet de machtiging worden verleend voor een periode van zes jaar. Om evenwel toekomstige algemene ontwikkelingen van het bestaande juridische kader niet te ondergraven, is het passend te bepalen dat deze machtiging, mocht de Raad op basis van artikel 113 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie een gewijzigde algemene regeling voor de belasting van energieproducten invoeren waaraan deze machtiging niet zou zijn aangepast, zou vervallen op de dag waarop die algemene regeling van toepassing wordt.

(7) Dit besluit laat de toepassing van de Unieregels betreffende staatssteun onverlet.