Overwegingen bij COM(2020)743 - Onderhandelingen over overeenkomsten tussen de EU en derde landen betreffende justitiële samenwerking in strafzaken tussen Eurojust en de autoriteiten van die derde landen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Verordening (EU) 2018/1727 van het Europees Parlement en de Raad 28 is op 14 november 2019 vastgesteld en is sinds 12 december 2019 van toepassing.

(2) Bij die verordening, met name artikel 56, zijn de algemene beginselen vastgesteld voor de doorgifte van persoonsgegevens door het Agentschap van de Europese Unie voor justitiële samenwerking in strafzaken (Eurojust) aan derde landen en internationale organisaties. Eurojust mag persoonsgegevens aan een derde land doorgeven op basis van een op grond van artikel 218 VWEU gesloten internationale overeenkomst tussen de Unie en dat derde land, waarin passende waarborgen zijn opgenomen betreffende de bescherming van de privacy en de grondrechten en fundamentele vrijheden van burgers.

(3) Er moeten onderhandelingen worden geopend met het oog op de sluiting van dergelijke overeenkomsten tussen de Europese Unie en Algerije, Armenië, Bosnië en Herzegovina, Egypte, Israël, Jordanië, Libanon, Marokko, Tunesië en Turkije.

(4) Indien nodig moet de Commissie de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) kunnen raadplegen tijdens de onderhandelingen over de overeenkomsten en in ieder geval voordat de overeenkomsten worden gesloten.

(5) De overeenkomsten moeten de grondrechten eerbiedigen en de beginselen in acht nemen die in het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie zijn neergelegd, inzonderheid het recht op eerbiediging van het privéleven en van het familie- en gezinsleven, conform artikel 7 van het Handvest, het recht op de bescherming van persoonsgegevens, conform artikel 8 van het Handvest, en het recht op een doeltreffende voorziening in rechte en op een onpartijdig gerecht, conform artikel 47 van het Handvest. De overeenkomsten dienen te worden toegepast overeenkomstig die rechten en beginselen,

(6) De overeenkomsten mogen niet van invloed zijn op en mogen geen afbreuk doen aan de doorgifte van persoonsgegevens of andere vormen van samenwerking tussen de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van de nationale veiligheid.

(7) Ierland is gebonden door Verordening (EU) 2018/1727 en neemt derhalve deel aan de vaststelling van dit besluit.

(8) Overeenkomstig de artikelen 1 en 2 van Protocol nr. 22 betreffende de positie van Denemarken, gehecht aan het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, neemt Denemarken niet deel aan de vaststelling van dit besluit en is dit niet bindend voor, noch van toepassing op deze lidstaat.

(9) De EDPS en het Europees Comité voor gegevensbescherming zijn geraadpleegd over dit besluit en het bijbehorende addendum en hebben op (datum) advies uitgebracht.