Overwegingen bij COM(2018)449 - Machtiging van de lidstaten om de wijziging van het Verdrag tot bescherming van personen met betrekking tot de geautomatiseerde verwerking van persoonsgegevens te ondertekenen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Op 31 mei 2013 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om namens de Unie deel te nemen aan de onderhandelingen over de modernisering van het Verdrag van de Raad van Europa tot bescherming van personen met betrekking tot de geautomatiseerde verwerking van persoonsgegevens (ETS nr. 108, hierna 'Verdrag 108' genoemd) en over de voorwaarden voor toetreding van de Unie tot het gemoderniseerde verdrag.

(2) Het Protocol tot wijziging van Verdrag 108 (hierna 'het wijzigingsprotocol' genoemd) is op 18 mei 2018 aangenomen door het Comité van Ministers van de Raad van Europa en staat met ingang van 25 juni 2018 open voor ondertekening.

(3) Het wijzigingsprotocol heeft ten doel de werkingssfeer van Verdrag 108 te verruimen en het niveau en de doeltreffendheid van de in het kader van dat verdrag geboden gegevensbescherming te verhogen.

(4) Voor zover de bepalingen van het gewijzigde Verdrag 108 van toepassing zijn op de verwerking van persoonsgegevens in het kader van activiteiten die binnen de werkingssfeer van het Unierecht vallen, kunnen zij gevolgen hebben voor gemeenschappelijke regels of de strekking daarvan wijzigen in de zin van artikel 3, lid 2, VWEU, aangezien die bepalingen samenvallen met de verplichtingen die zijn vervat in Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad 1 en Richtlijn (EU) 2016/680 van het Europees Parlement en de Raad 2 .

(5) Aangezien het gemoderniseerde Verdrag 108 grotendeels gelijkaardige waarborgen zou bieden als Verordening (EU) 2016/679 en Richtlijn (EU) 2016/680, zal de inwerkingtreding ervan bijdragen tot de bevordering van de EU-normen inzake gegevensbescherming op mondiaal niveau, gegevensuitwisseling tussen de EU en derde partijen bij het verdrag vergemakkelijken, ervoor zorgen dat de EU-lidstaten voldoen aan hun internationale verplichtingen uit hoofde van het verdrag en de toekomstige toetreding van de EU tot het verdrag mogelijk maken.

(6) De Unie kan het wijzigingsprotocol niet ondertekenen of ratificeren, aangezien bij het huidige Verdrag 108 alleen staten partij zijn.

(7) De lidstaten moeten daarom worden gemachtigd om, gezamenlijk handelend in het belang van de Unie, het wijzigingsprotocol te ondertekenen.