Overwegingen bij COM(2017)830 - Aanvulling van het Raadsbesluit van 22 mei 2017 mbt de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk over de voorwaarden voor zijn terugtrekking uit de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Op 29 april 2017 heeft de Europese Raad richtsnoeren vastgesteld die het kader bepalen voor de onderhandelingen uit hoofde van artikel 50 van het Verdrag betreffende de Europese Unie en de algemene beginselen bevatten die de Unie tijdens de gehele onderhandelingscyclus zal volgen.

(2) Op 22 mei 2017 heeft de Raad machtiging verleend tot het openen van onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland over een akkoord betreffende de voorwaarden voor zijn terugtrekking uit de Europese Unie en richtsnoeren vastgesteld voor de onderhandelingen over een akkoord.

(3) De onderhandelingen werden geopend op 19 juni 2017.

(4) Op 3 oktober 2017 heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen over de stand van de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk.

(5) Gelet op de tot dan gemaakte vorderingen, heeft de Europese Raad op 20 oktober 2017 gevraagd de werkzaamheden voort te zetten, teneinde de bereikte convergentie te consolideren en de onderhandelingen te kunnen voortzetten om zo spoedig mogelijk te kunnen overgegaan tot de tweede fase van de onderhandelingen. Tegen deze achtergrond heeft de Europese Raad de Raad verzocht samen met de Commissie als onderhandelaar van de Unie interne voorbereidende besprekingen te beginnen over mogelijke overgangsregelingen.

(6) In haar mededeling van 8 december 2017 inzake de stand van de vorderingen met de onderhandelingen die met het Verenigd Koninkrijk worden gevoerd uit hoofde van artikel 50 van het Verdrag betreffende de Europese Unie, heeft de Commissie de Europese Raad aanbevolen te concluderen dat voldoende vooruitgang was geboekt in de eerste fase van de onderhandelingen over de ordelijke terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, waarna de onderhandelingen de tweede fase zouden kunnen ingaan. De Commissie heeft ook verklaard dat zij bereid was om onmiddellijk te beginnen met de werkzaamheden inzake overgangsregelingen indien de Europese Raad daartoe zou besluiten.

(7) De aanbeveling van de Commissie was gebaseerd op het gezamenlijk verslag van 8 december 2017 van de onderhandelaars van de Europese Unie en de regering van het Verenigd Koninkrijk over de vooruitgang tijdens fase 1 van de onderhandelingen uit hoofde van artikel 50 VEU inzake de ordelijke terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

(8) Op 13 december 2017 heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen over de stand van de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk.

(9) In zijn richtsnoeren van 15 december 2017 heeft de Europese Raad zich verheugd getoond over de in de eerste fase van de onderhandelingen geboekte vooruitgang en besloten dat die vooruitgang voldoende is om over te gaan tot de tweede fase, die gewijd zal zijn aan de overgangsregeling en het kader voor de toekomstige betrekkingen. De Europese Raad heeft de Commissie als onderhandelaar van de Unie en het Verenigd Koninkrijk ertoe opgeroepen de werkzaamheden met betrekking tot alle aspecten van de terugtrekking, ook die welke tijdens de eerste fase niet aan de orde zijn gekomen, te voltooien conform de richtsnoeren van de Europese Raad van 29 april 2017 en de behaalde resultaten te consolideren, in het bijzonder door de desbetreffende delen van het terugtrekkingsakkoord op te stellen. De Europese Raad verzocht de Commissie om passende aanbevelingen daartoe te doen en de Raad om aanvullende onderhandelingsrichtsnoeren over de overgangsregelingen vast te stellen.

(10) Het is derhalve noodzakelijk de in de bijlage bij het besluit van de Raad van 22 mei 2017 vastgestelde onderhandelingsrichtsnoeren aan te vullen.

(11) Overeenkomstig artikel 106 bis van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie is artikel 50 van het Verdrag betreffende de Europese Unie van toepassing op de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie,