Overwegingen bij COM(2017)603 - Standpunt EU tav het voorstel tot wijziging van bijlage II bij het Protocol inzake de speciaal beschermde gebieden en de biologische diversiteit in de Middellandse Zee

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Het Verdrag inzake de bescherming van het mariene milieu en de kustgebieden van de Middellandse Zee ("het Verdrag van Barcelona") is door de Gemeenschap gesloten bij Besluit 1999/802/EG van de Raad 12 en is op 9 juli 2004 in werking getreden.

(2) De Unie is tevens partij bij het protocol inzake de speciaal beschermde gebieden en de biologische diversiteit in de Middellandse Zee ("het protocol"), dat door de Gemeenschap is gesloten bij Besluit 1999/800/EG van de Raad 13 en op 12 december 1999 in werking is getreden.

(3) Overeenkomstig artikel 18 van het Verdrag van Barcelona bestaat een van de functies van de vergaderingen van de partijen bij het verdrag in het vaststellen, herzien en wijzigen, naar behoefte, van de bijlagen bij dat verdrag en van de bijbehorende protocollen.

(4) De 20e gewone vergadering van de partijen bij het Verdrag van Barcelona staat gepland voor 17 tot en met 20 december 2017. Een van de punten op de agenda van de vergadering betreft de vaststelling van wijzigingen in bijlage II bij het protocol.

(5) Het doel van die wijzigingen is de toevoeging van vier nieuwe soorten Anthozoa (Isidella elongata, Dendrophyllia cornigera, Dendrophyllia ramea en Desmophyllum dianthus) aan de in bijlage II bij het protocol opgenomen soortenlijst, en de actualisering van de benaming van een aantal soorten zee- en kustvogels in die lijst naar aanleiding van bepaalde taxonomische veranderingen die zich sinds de vorige wijzigingen in de bijlagen bij het protocol hebben voorgedaan.

(6) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen op de 20e gewone vergadering van de partijen bij het Verdrag van Barcelona, aangezien de wijzigingen in bijlage II bij het protocol voor de Unie bindend zullen zijn.

(7) De vier ter opname in bijlage II bij het protocol voorgestelde soorten Anthozoa komen voor in natuurlijke habitattypen van communautair belang, waarvoor ter instandhouding speciale beschermingszones moeten worden aangewezen overeenkomstig bijlage I bij Richtlijn 92/43/EEG van de Raad 14 . Drie van die soorten zijn tevens opgenomen in aanhangsel II van de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten, die in de Unie ten uitvoer wordt gelegd overeenkomstig bijlage B bij Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad 15 . Van alle voor opname voorgestelde soorten is bekend dat zij in de Middellandse Zee bedreigd zijn en bijgevolg de uit hoofde van het protocol geboden verhoogde bescherming tegen menselijke activiteiten nodig hebben.

(8) Aangezien het voorstel voor het besluit op de 20e gewone vergadering van de partijen bij het Verdrag van Barcelona betrekking heeft op een wijziging van bijlage II bij het protocol, is het passend om het besluit na de vaststelling ervan bekend te maken in het Publicatieblad van de Europese Unie.

(9) Op de 20e gewone vergadering van de partijen bij het Verdrag van Barcelona wordt de Unie overeenkomstig artikel 17, lid 1, van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU), vertegenwoordigd door de Commissie. De lidstaten ondersteunen overeenkomstig artikel 4, lid 3, VEU het standpunt van de Unie.