Overwegingen bij COM(2015)296 - Financiële bijdragen van de lidstaten aan het Europees Ontwikkelingsfonds in 2015 en van de tweede tranche voor 2015

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Overeenkomstig de procedure van de artikelen 57 tot en met 61 van het financieel reglement van het tiende EOF15 moet de Commissie uiterlijk op 15 juni een voorstel indienen voor a) het bedrag van de tweede tranche van de bijdrage voor 2015, en b) een herzien jaarlijks bedrag van de bijdrage voor 2015 dat is afgestemd op de werkelijke behoeften, indien het jaarlijkse bedrag afwijkt van de werkelijke behoeften zoals bedoeld in artikel 7, lid 3, van het Intern Akkoord.

(2) Op 29 oktober 2014 heeft de Raad op voorstel van de Commissie besloten het aandeel van de Commissie van het jaarlijkse bedrag van de bijdragen van de lidstaten aan het EOF voor 2015 vast te stellen op 3,4 miljard euro en het aandeel van de Europese Investeringsbank op 200 miljoen euro16.

(3) Overeenkomstig artikel 7, lid 3, van het Intern Akkoord inzake het tiende EOF moet de Commissie, als de vastgestelde bijdragen afwijken van de werkelijke behoeften van het EOF, bij de Raad een voorstel indienen tot wijziging van de omvang van de bijdragen, met inachtneming van het reeds vastgestelde maximum. Vanwege de extra betalingen in 2014 van 132 miljoen euro boven het geraamde bedrag en de zeer lage vastleggingen in 2014 in het kader van de overbruggingsfaciliteit acht de Commissie het gerechtvaardigd haar verzoek met 200 miljoen euro te verlagen. Het aan de Commissie toegewezen herziene bedrag voor 2015 van de bijdragen van de lidstaten aan het EOF moet daarom worden vastgesteld op 3,2 miljard euro in plaats van 3,4 miljard euro.

(4) Overeenkomstig artikel 145, eerste alinea, van het financieel reglement van het tiende EOF17 heeft de EIB de Commissie de bijgewerkte ramingen meegedeeld met betrekking tot de vastleggingen en de betalingen voor de instrumenten die zij beheert.

(5) Artikel 58, lid 2, van het financieel reglement van het tiende EOF18 bepaalt dat bij de verzoeken om bijdragen eerst in chronologische volgorde de bedragen voor vorige EOF's worden opgebruikt. Derhalve moet het verzoek om bijdragen in het kader van het tiende EOF worden gebaseerd op artikel 58, lid 2, van het financieel reglement van het tiende EOF voor de EIB.