Overwegingen bij COM(2013)743 - Standpunt EU inzake aanpassingen aangaande de speciaal beschermde gebieden en de biologische diversiteit in de Middellandse Zee en een regionaal actieplan inzake zwerfvuil op zee

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De EU is partij bij het Verdrag inzake de bescherming van het mariene milieu en de kustgebieden van de Middellandse Zee[10] (hierna het 'Verdrag van Barcelona' genoemd).

(2) De EU is partij bij het Protocol inzake de bescherming van de Middellandse Zee tegen verontreiniging vanaf het land (hierna het 'Protocol inzake verontreiniging vanaf het land' genoemd) en het Protocol inzake de speciaal beschermde gebieden en de biologische diversiteit in de Middellandse Zee[11] (het 'Specially Protected Areas and Biological Diversity'-protocol" of 'SPA/BD-protocol').

(3) Tijdens de 18e gewone vergadering van de partijen bij het Verdrag van Barcelona en de bijbehorende protocollen, welke plaatsvindt in Istanbul, Turkije, op 3-6 december 2013, wordt de aanneming behandeld van:

a) een voorstel tot vaststelling van een regionaal actieplan inzake zwerfvuil op zee, uit hoofde van het Protocol inzake de bescherming van de Middellandse Zee tegen verontreiniging vanaf het land (het 'Protocol inzake verontreiniging vanaf het land');

b) een voorstel tot wijziging van de bijlagen II en III bij het Protocol inzake de speciaal beschermde gebieden en de biologische diversiteit in de Middellandse Zee (het 'SPA/BD-protocol').

(4) Wat betreft het voorstel tot wijziging van de bijlagen II en III bij het Protocol inzake de speciaal beschermde gebieden en de biologische diversiteit in de Middellandse Zee, geldt het volgende.

a) De vergadering van de verdragsluitende partijen is het besluitvormingsorgaan van het Verdrag en is onder meer gemachtigd om de bijlagen bij het Verdrag en bij de bijbehorende protocollen naar behoefte te wijzigen. Overeenkomstig artikel 17 van het Verdrag en artikel 14, lid 1 van het SPA/BD-protocol gaat een wijziging van de bijlagen bij het Protocol van kracht zodra de door de desbetreffende partijen bij de aanneming van het amendement daarvoor vastgestelde termijn is verlopen, en zijn dergelijke wijzigingen op alle partijen van toepassing behalve de partijen die de depositaris ervan in kennis hebben gesteld dat zij de wijziging niet kunnen goedkeuren.

b) Overeenkomstig het door het actieplan voor de Middellandse Zee (UNEP/MAP) en de Algemene visserijcommissie voor de Middellandse Zee ondertekende memorandum van overeenstemming dienen eventuele wijzigingen in de bijlagen bij het protocol door de partijen te worden besproken en dient daarbij te worden gezorgd voor een tijdige en adequate uitwisseling van wetenschappelijke informatie.

c) Het is wenselijk dat de EU dit voorstel ondersteunt omdat het wetenschappelijk verantwoord is, omdat het in overeenstemming is met de EU-wetgeving en in het bijzonder met de bepalingen van de habitatrichtlijn en met het streven van de EU om internationaal samen te werken aan de bescherming van de biodiversiteit, en omdat het in overeenstemming is met artikel 5 van het VN-Verdrag inzake biologische diversiteit[12], de doelstelling die tijdens de Verdrag inzake biologische diversiteit in 2010 is overeengekomen om het huidige tempo van verlies aan biodiversiteit per 2020 aanzienlijk te reduceren, alsmede biodiversiteitsdoelstelling nr. 10 van Aichi die luidt dat de verschillende soorten antropogene druk op koraalriffen en andere kwetsbare ecosystemen als gevolg van klimaatverandering of oceaanverzuring tegen 2015 moet zijn beperkt, zodat hun integriteit en functioneren wordt behouden.

(5) Wat betreft het voorstel om uit hoofde van het Protocol inzake de bescherming van de Middellandse Zee tegen verontreiniging vanaf het land (het 'Protocol inzake verontreiniging vanaf het land') een regionaal actieplan inzake zwerfvuil op zee vast te stellen het volgende.

a) Het Protocol inzake verontreiniging vanaf het land bepaalt dat de vergadering van de partijen regionale actieplannen en programma’s, inclusief maatregelen en tijdschema’s, vaststelt om een einde te maken aan verontreiniging door bronnen en activiteiten op het land. Artikel 15 van het protocol bepaalt dat wanneer die plannen door de vergadering van de partijen bij het verdrag worden aangenomen, de daarin vervatte maatregelen en tijdschema’s bindend worden op de honderdtachtigste dag volgend op die van de kennisgeving door het secretariaat aan alle partijen.

b) Het regionaal actieplan inzake zwerfvuil op zee is opgesteld door de instantie die door de partijen is belast met de voorbereiding van de vergadering van de partijen, en is goedgekeurd door de bevoegde technische instantie van het verdrag. Bepaalde technische aspecten van het regionaal actieplan moeten bovendien worden aangescherpt om ervoor te zorgen dat het plan beter aansluit op de huidige praktijk in de EU.

c) Het regionaal actieplan betreft een gebied dat onder de EU-wetgeving valt, met name op het gebied van afval en water en van vervoer[13] en sluit aan op de verbintenissen die tijdens Rio+20 zijn aangegaan om het zwerfvuil op zee aanzienlijk terug te brengen. Betere samenwerking met derde landen ten behoeve van de mariene bescherming is vereist om bij te kunnen dragen aan de verwezenlijking van de doelstellingen van de Kaderrichtlijn mariene strategie 2008/56/EG.

(6) De twee voorstellen die worden beoordeeld door de 18e gewone vergadering van de partijen vereisen geen aanpassing van het Unierecht.

(7) De EU dient de voorstellen te ondersteunen.