Overwegingen bij COM(2013)131 - Voorstel EU om nieuwe chemische stoffen op te nemen in bijlage A van het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Unie heeft het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen (hierna 'het verdrag' genoemd) goedgekeurd op 16 november 2004 bij Besluit 2006/507/EG van de Raad van 14 oktober 2004 betreffende de sluiting namens de Europese Gemeenschap van het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen[9].

(2) Als partij bij het verdrag kan de Unie voorstellen indienen tot wijziging van de bijlagen bij het verdrag. Bijlage A bij het verdrag bevat een lijst van persistente organische verontreinigende stoffen (persistent organic pollutants of POP's) die moeten worden uitgebannen.

(3) Volgens beschikbare wetenschappelijke informatie en onderzoeksverslagen en rekening houdend met de in bijlage D bij het verdrag beschreven selectiecriteria, vertoont dicofol kenmerken van POP's.

(4) Dicofol werd door de EU genomineerd als een mogelijke POP in het kader van het Protocol bij het Verdrag van 1979 betreffende grensoverschrijdende luchtverontreiniging over lange afstand. Volgens een eerste beoordeling door de Toetsingscommissie persistente organische verontreinigende stoffen, die werd uitgevoerd om alternatieven voor endosulfan te identificeren, valt dicofol onder de in bijlage D bij het verdrag opgenomen criteria.

(5) Dicofol wordt in de Unie al niet meer op de markt gebracht of gebruikt. Er kan niet worden uitgesloten dat de stof in derde landen nog steeds geproduceerd, gebruikt of in aanzienlijke mate onbedoeld wordt geloosd.

(6) Omdat dicofol zich over grote afstand in het milieu kan verspreiden, zijn de op nationaal of op het niveau van de Unie getroffen maatregelen niet toereikend om een hoge mate van milieu- en gezondheidsbescherming te waarborgen maar is grootschaliger actie noodzakelijk.

(7) De Unie moet daarom een voorstel indienen bij het Secretariaat van het verdrag voor de opname van dicofol in bijlage A bij het verdrag.