Overwegingen bij COM(2011)130 - Ondertekening van het Aanvullend Protocol van Nagoya-Kuala Lumpur bij het Protocol van Cartagena inzake bioveiligheid

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
12. Artikel 27 van het Protocol van Cartagena inzake bioveiligheid bepaalt dat de Partijen op de eerste bijeenkomst van de Conferentie van de Partijen waarin de Partijen bij dit Protocol bijeenkomen, een proces starten met betrekking tot de uitwerking van passende internationale voorschriften en procedures op het gebied van aansprakelijkheid en schadeloosstelling voor schade die voortvloeit uit de grensoverschrijdende verplaatsing van veranderde levende organismen.

13. In juni 2007 heeft de Raad een besluit vastgesteld waarbij de Commissie gemachtigd wordt om namens de Unie deel te nemen aan de onderhandelingen over aansprakelijkheid en schadeloosstelling wat betreft zaken die onder de bevoegdheid van de Unie vallen, overeenkomstig bepaalde onderhandelingsrichtsnoeren. Deze machtiging werd in oktober 2008 verlengd tot de eindfase van de onderhandelingen.

14. De coördinatiebijeenkomst van de ministers van de Unie die op 11 oktober 2010 werd gehouden tijdens de vijfde Conferentie van de Partijen waarin de Partijen bij het Protocol van Nagoya, Japan, bijeenkomen, leverde unanieme steun op voor het definitieve compromis dat bereikt werd over het Aanvullend Protocol van Nagoya-Kuala Lumpur inzake aansprakelijkheid en schadeloosstelling bij het Protocol van Cartagena inzake bioveiligheid, omdat dit volgens hen voldeed aan de overeengekomen EU-standpunten en de onderhandelingsrichtsnoeren die de Commissie had gekregen.

15. Op 15 oktober 2010 werd op de laatste plenaire zitting van de vijfde Conferentie van de Partijen waarin de Partijen bij het Protocol bijeenkomen het Aanvullend Protocol van Nagoya-Kuala Lumpur bij het Protocol van Cartagena inzake bioveiligheid goedgekeurd.

16. Het protocol zal van 7 maart 2011 tot 6 maart 2012 ondertekend kunnen worden in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York.

17. De Raad betuigde op 20 december 2010 zijn instemming met de goedkeuring van het Protocol van Nagoya-Kuala Lumpur[2].

18. De overeenkomst dient namens de Unie te worden ondertekend onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.