Overwegingen bij SEC(2008)83 - Voorstel voor een Besluit nr. 2/2007 van de Gemengde Commissie EG-EVA "gemeenschappelijk douanevervoer" tot wijziging van de Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987 - Ontwerp gemeenschappelijk standpunt van de EG

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
2. Overeenkomstig Besluit nr. 4/2005 van de Gemengde Commissie EG-EVA 'Gemeenschappelijk douanevervoer' van 15 augustus 2005 moeten bedrijven vanaf 1 juli 2005 hun aangiften voor douanevervoer indienen met behulp van het geautomatiseerde systeem voor douanevervoer, met een overgangsperiode tot 31 december 2006 waarin deze aangiften ook nog schriftelijk mogen worden ingediend.

3. In de standaardprocedure moeten de aangiften voor douanevervoer worden ingediend met behulp van geautomatiseerde gegevensverwerkingstechnieken in plaats van op papier, waarna de douanediensten de gegevens met betrekking tot het douanevervoer onderling moeten uitwisselen met behulp van informatietechnologieën en -netwerken.

4. De bepalingen van de regeling gemeenschappelijk douanevervoer dienen te worden aangepast aan de vereisten om de procedure met behulp van elektronische gegevensverwerking te kunnen toepassen.

5. Reizigers die geen rechtstreekse toegang tot het geautomatiseerde systeem voor douanevervoer hebben, moeten in de standaardprocedure op papier een aangifte voor douanevervoer bij de douanediensten kunnen indienen. De douanediensten dienen de aangiftegegevens vervolgens onderling uit te wisselen met behulp van informatietechnologieën en -netwerken.

6. Er dient te worden voorzien in een noodprocedure waarbij wordt teruggevallen op een aangifte voor douanevervoer op papier, zodat bedrijven ook douanevervoer kunnen verrichten wanneer het computersysteem van de douane of de applicatie van de aangever, inclusief de toegelaten afzender, niet functioneert dan wel het communicatienetwerk niet beschikbaar is.

7. Aangezien de geautomatiseerde procedure voor douanevervoer de standaardprocedure is en de schriftelijke aangifte voor douanevervoer hoofdzakelijk als noodprocedure dient, moeten de inhoud en de volgorde van de bijlagen betreffende deze procedures worden gewijzigd. Voorts moeten de bijlagen betreffende de modellen van het enig document (ED) en het gebruik ervan om redenen van vereenvoudiging worden geschrapt en vervangen door verwijzingen naar de Overeenkomst inzake de vereenvoudiging van de formaliteiten in het goederenverkeer van 20 mei 1987 ("de ED-overeenkomst"). Dit zou voorkomen dat de overeenkomst betreffende het gemeenschappelijk douanevervoer telkens moet worden gewijzigd naar aanleiding van eventuele opeenvolgende wijzigingen in de ED-overeenkomst.

8. De overeenkomst dient derhalve te worden gewijzigd.