Toelichting bij COM(2023)238 - Ondertekening en voorlopige toepassing van een protocol tot wijziging van de Euro-mediterrane Luchtvaartovereenkomst met Marokko in verband met de toetreding van Kroatië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

De Euro-mediterrane Luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds, is tot stand gekomen na onderhandelingen op basis van een onderhandelingsmachtiging die op 5 december 2004 door de Raad is verleend; de overeenkomst is op 12 december 2006 ondertekend.

De Republiek Kroatië is op 1 juli 2013 tot de Europese Unie toegetreden. Overeenkomstig artikel 6, lid 2, van de Akte betreffende de toetredingsvoorwaarden heeft Kroatië zich ertoe verbonden toe te treden tot de overeenkomsten die de lidstaten en de Unie met een of meer derde landen of een internationale organisatie hebben gesloten of ondertekend, met inbegrip van de Euro-mediterrane luchtvaartovereenkomst met Marokko.

Overeenkomstig artikel 6, lid 2, “wordt de toetreding van Kroatië tot de [...] overeenkomsten geregeld door de sluiting van een protocol bij die overeenkomsten door de Raad, handelend met eenparigheid van stemmen namens de lidstaten, en het (de) betrokken derde land(en) of internationale organisatie. De Commissie [...] voert namens de lidstaten onderhandelingen over deze protocollen [...]”.

De Commissie heeft de onderhandelingen gevoerd die geleid hebben tot het protocol tot wijziging van de Euromediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds

Het protocol voorziet in de nodige taalkundige aanpassingen van de overeenkomst die voortvloeien uit de toetreding van Kroatië.

Dit voorstel heeft tot doel een besluit van de Raad te verkrijgen, op basis van artikel 218, lid 5, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie en artikel 6, lid 2, van de Akte betreffende de toetredingsvoorwaarden, waarbij machtiging wordt verleend voor de ondertekening van het protocol namens de Unie en de lidstaten en de voorlopige toepassing ervan door de Unie en de lidstaten overeenkomstig artikel 4, lid 2, van het protocol, onder voorbehoud van de latere sluiting ervan.

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

De bepalingen van het protocol vormen een aanvulling op de bepalingen van de Euromediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie. Dit protocol stelt Kroatië in staat te voldoen aan zijn verplichtingen uit hoofde van artikel 6, lid 2, van de Akte betreffende de toetredingsvoorwaarden.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

De overeenkomst met Marokko was de eerste uitgebreide luchtvervoersovereenkomst met een partner van buiten de EU. Deze overeenkomst is een belangrijk onderdeel van het externe luchtvaartbeleid van de Unie en maakt deel uit van de reeks Euro-mediterrane luchtvaartovereenkomsten die de Unie ondertussen ook met Israël en Jordanië heeft ondertekend. De luchtvaartovereenkomst met Marokko heeft de connectiviteit tussen Marokko en de EU in absolute termen bijna verdrievoudigd. Dit protocol zal Kroatië in staat stellen op dezelfde wijze als andere lidstaten van deze voordelen te genieten.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

Artikel 100, lid 2, en artikel 218, lid 5, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, in samenhang met artikel 6, lid 2, van de Toetredingsakte.

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

Het protocol wijzigt een overeenkomst tussen de Europese Unie (en haar lidstaten) en een derde land. Het moet derhalve op het niveau van de Unie worden ondertekend.

Evenredigheid

Dit is de standaardprocedure voor de registratie van de toetreding van een nieuwe lidstaat tot een door de Unie (en haar lidstaten) gesloten overeenkomst. Het toepassingsgebied van het protocol is strikt beperkt tot de toetreding van Kroatië tot de luchtvaartovereenkomst met Marokko.

Keuze van het instrument

Internationale overeenkomst.

3. EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

Evaluatie van bestaande wetgeving en controle van de resultaatgerichtheid ervan

n.v.t.

Raadpleging van belanghebbenden

n.v.t.

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

n.v.t.

Effectbeoordeling

n.v.t.

Resultaatgerichtheid en vereenvoudiging

n.v.t.

Grondrechten

n.v.t.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Unie.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende controle, evaluatie en rapportage

n.v.t.

Toelichtende stukken (bij richtlijnen)

n.v.t.

Artikelsgewijze toelichting

De Raad wordt verzocht het protocol tot wijziging van de Euromediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds, goed te keuren.

Artikel 1 verleent machtiging tot ondertekening van de overeenkomst namens de Unie en haar lidstaten.

In artikel 2 is de procedure gespecificeerd voor de aanwijzing van de persoon (personen) die bevoegd is (zijn) om de overeenkomst te ondertekenen.

Artikel 3 voorziet in de voorlopige toepassing van het protocol.