Toelichting bij COM(2020)697 - Machtiging tot het openen van onderhandelingen over een overeenkomst met Mongolië betreffende geografische aanduidingen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Commissie stelt voor te onderhandelen over een bilaterale overeenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Mongolië betreffende geografische aanduidingen.

1. ACHTERGROND VAN DE AANBEVELING

Motivering en doel van het voorstel

De bescherming van geografische aanduidingen van de EU op internationaal niveau is een essentieel onderdeel van het handelsbeleid van de EU. De EU onderhandelt over de bescherming van geografische aanduidingen van de EU in het kader van handelsovereenkomsten of specifieke op zichzelf staande overeenkomsten.

De EU en haar lidstaten en Mongolië zijn ondertekenende partijen bij de kaderovereenkomst inzake partnerschap en samenwerking (PSO), die op 1 november 2017 in werking is getreden. Artikel 27, lid 1, van de PSO, dat betrekking heeft op de bescherming van intellectuele eigendom, bepaalt dat de partijen overeenkomen zo spoedig mogelijk een bilaterale overeenkomst over geografische aanduidingen te sluiten.

Geografische aanduidingen zijn in Mongolië bekend en stevig verankerd. Momenteel zijn er twintig geografische aanduidingen op nationaal niveau geregistreerd door middel van een specifieke wet. De faam die het land geniet voor zijn traditionele producten, biedt kansen op aanzienlijke economische voordelen dankzij het gebruik van geografische aanduidingen.

Met dit initiatief wordt voldaan aan de verplichting uit hoofde van de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Mongolië om een bilaterale overeenkomst over geografische aanduidingen te sluiten.

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

De sluiting van de overeenkomst betreffende geografische aanduidingen (GA’s) met Mongolië past in de algemene strategie van de EU ter bevordering van het EU-beleid inzake GA’s. Het initiatief heeft als doel een hoog niveau van directe bescherming te bieden voor beperkte aantallen geografische aanduidingen van de EU in Mongolië en omgekeerd. Het initiatief geeft producenten van producten met een geografische aanduiding een concurrentievoordeel. Met name zullen kleine producenten in Mongolië betere toegang krijgen tot de zeer grote EU-markt. De EU heeft exclusieve bevoegdheid op het gebied van de bescherming op EU-niveau van geografische aanduidingen van landbouwproducten zoals levensmiddelen, gearomatiseerde wijnen, wijnen en gedistilleerde dranken. Er bestaat momenteel echter geen EU-breed systeem voor de bescherming van geografische aanduidingen van niet-landbouwproducten.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

De onderhandelingen met Mongolië over een bilaterale overeenkomst betreffende geografische aanduidingen zijn in overeenstemming met het externe optreden van de EU, en met name met de doelstellingen van de Unie met betrekking tot de EU-strategie ter bevordering van het beleid inzake GA’s.

2. EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

• Evaluatie van bestaande wetgeving en controle van de resultaatgerichtheid ervan

Niet van toepassing.

Raadpleging van belanghebbenden



Niet van toepassing.

• Bijeenbrengen en gebruik van expertise

Niet van toepassing.

Effectbeoordeling



Voor het initiatief is geen effectbeoordeling uitgevoerd, aangezien er geen alternatieve beleidsopties zijn. Hoewel Mongolië in de toekomst zou kunnen toetreden tot de Akte van Genève bij de Overeenkomst van Lissabon betreffende oorsprongsbenamingen en geografische aanduidingen, waarbij de EU partij is, is een overeenkomst tussen de EU en Mongolië betreffende geografische aanduidingen momenteel de meest geschikte beleidsoptie om de doelstelling te bereiken en de PSO uit te voeren. Op 11 juni 2019 is de routekaart voor de overeenkomst tussen de EU en Mongolië betreffende geografische aanduidingen gepubliceerd 1 .

• Resultaatgerichtheid en vereenvoudiging

Niet van toepassing.

• Grondrechten

Niet van toepassing.

3. JURIDISCHE ELEMENTEN VAN DE AANBEVELING

Rechtsgrondslag

Dit initiatief valt onder de exclusieve bevoegdheid van de EU op grond van artikel 207, lid 1, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU), aangezien het deel uitmaakt van de gemeenschappelijke handelspolitiek, die onder meer betrekking heeft op “de handelsaspecten van intellectuele eigendom”, zoals geografische aanduidingen.

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

Niet van toepassing, exclusieve bevoegdheid.

Evenredigheid

Het besluit is evenredig met de doelstelling.

Keuze van het instrument

In artikel 218 VWEU is bepaald dat hiervoor een besluit van de Raad vereist is.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

De overeenkomst heeft geen rechtstreekse gevolgen voor de EU-begroting.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende controle, evaluatie en rapportage

De onderhandelingen zullen naar verwachting aanvangen in het tweede kwartaal van 2021.

Toelichtende stukken (bij richtlijnen)

Niet van toepassing.

Artikelsgewijze toelichting

De Commissie beveelt aan dat:

- de Raad de Commissie machtigt tot het openen en voeren van onderhandelingen over een bilaterale overeenkomst betreffende geografische aanduidingen tussen de Europese Unie (EU) en Mongolië;

- de Commissie wordt aangewezen als onderhandelaar van de EU voor deze aangelegenheid;

- de Raad de bij deze aanbeveling gevoegde onderhandelingsrichtsnoeren goedkeurt.

Aanbeveling voor een

BESLUIT VAN DE RAAD

tot machtiging tot het openen van onderhandelingen over een overeenkomst tussen de Europese Unie en Mongolië betreffende geografische aanduidingen

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 218, leden 3 en 4,

Gezien de aanbeveling van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

De Europese Unie en haar lidstaten en Mongolië zijn ondertekenende partijen bij de kaderovereenkomst inzake partnerschap en samenwerking 2 (PSO), die op 1 november 2017 in werking is getreden.

Artikel 27, lid 1, van de PSO bepaalt dat de partijen overeenkomen zo spoedig mogelijk een bilaterale overeenkomst over geografische aanduidingen te sluiten; met de sluiting van de in de PSO bedoelde bilaterale overeenkomst betreffende geografische aanduidingen wordt dus aan die verplichting voldaan,


HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De Commissie wordt gemachtigd om namens de Unie met Mongolië te onderhandelen over een internationale overeenkomst betreffende geografische aanduidingen.


Artikel 2

De onderhandelingsrichtsnoeren zijn opgenomen in de bijlage.


Artikel 3

De onderhandelingen worden gevoerd in overleg met het [door de Raad in te voegen naam van het speciale comité].


Artikel 4

Dit besluit is gericht tot de Commissie.


Gedaan te Brussel, 25.1.2021

   Voor de Raad

   De voorzitter

(1) https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2019-3719410_nl
(2) Kaderovereenkomst inzake een partnerschap en samenwerking tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Mongolië, anderzijds (PB L 326 van 9.12.2017, blz.

7).