Toelichting bij COM(2020)52 - Sluiting van een Protocol bij de associatieovereenkomst met Midden-Amerika in verband met de toetreding van Kroatië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Midden-Amerika, anderzijds (hierna “de associatieovereenkomst” genoemd), werd op 29 juni 2012 ondertekend en is nog niet volledig in werking getreden, in afwachting van de bekrachtiging door sommige lidstaten.

De handelspijler van de associatieovereenkomst wordt sinds 1 augustus 2013 voorlopig toegepast met Honduras, Nicaragua en Panama, sinds 1 oktober 2013 met Costa Rica en El Salvador, en sinds1 december 2013 met Guatemala.

Overeenkomstig artikel 6, lid 2, van de Akte van toetreding van de Republiek Kroatië heeft Kroatië zich ertoe verbonden toe te treden tot de bestaande overeenkomsten die de Europese Unie en haar lidstaten met derde landen hebben gesloten of ondertekend. Behoudens in de gevallen waarin bij specifieke overeenkomsten anders is bepaald, wordt de toetreding van Kroatië tot deze bestaande overeenkomsten geregeld door de sluiting van een protocol door de Raad, handelend met eenparigheid van stemmen namens de lidstaten, met de desbetreffende derde landen.

Op 14 september 2012 1 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om met de betrokken derde landen onderhandelingen te openen met het oog op de sluiting van de desbetreffende protocollen. De onderhandelingen met Midden-Amerika gingen in mei 2014 van start en werden in juni 2018 met succes afgerond. Met name voor de invoer van bananen uit Midden-Amerika zijn de partijen overeengekomen wijzigingen aan te brengen in de in de stabilisatieclausule opgenomen drempels invoervolume, waarvan de overschrijding kan resulteren in de schorsing van de preferentiële tariefbehandeling door de EU. Het preferentiële douanerecht is ongewijzigd gebleven. De Commissie is van oordeel dat de resultaten van de onderhandelingen bevredigend zijn.

De tekst van het Protocol bij de associatieovereenkomst (hierna “het protocol” genoemd), waarbij rekening wordt gehouden met de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie, is door beide partijen op 27 juni 2019 afgerond in het kader van de vergadering van het Associatiecomité.

De Commissie beveelt de Raad aan het bijgevoegde besluit van de Raad betreffende de sluiting, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van een protocol, goed te keuren. Het voorgestelde protocol maakt de Republiek Kroatië partij bij de associatieovereenkomst tussen de EU en Midden-Amerika. De tekst van de associatieovereenkomst en het protocol in het Kroatisch worden authentiek volgens dezelfde voorwaarden als de andere taalversies.